Studies on the Preparation and Utilization of Starch -II. Hydrolysis of Starch by Bacterial Amylases

전분의 제조와 가공이용에 관한 연구 -제 2 보 세균성 아밀라아제에 의한 전분의 가수분해-

  • Lee, Su-Rae (College of Agriculture, Seoul National University)
  • Published : 1970.12.30

Abstract

1) Conditions for the hydrolysis of starch by bacterial liquefying amylase (BLA), saccharifying amylase (BSA) and isoamylase were investigated. Out of four syrups prepared by different combinations of these enzymes, those made by BLA followed by BSA and/or isoamylase were comparable to sucrose syrup in canning of orange segments. 2) Two branched maltooligosaccharides were isolated from the hydrolyzate of starch by BLA and BSA, and their structures were tentatively identified as pentaose and hexaose having an ${\alpha}-1$, 6-linkage at the branching point.

1) 세균액화효소(BLA), 세균당화효소 (BSA), isoamylase에 의한 전분의 가수분해 조건을 조사한 다음 이들 효소를 여러가지로 배합하여 물엿을 만들었다. 네가지 물엿 중에서 BLA와 BSA 또는 isoamylase를 같이 사용하여 만든 것은 밀감류 통조림용 시럽으로서 설탕시럽과 비슷한 결과를 나타 내었다. 2) BLA 및 BSA에 의한 전분분해액 중에서 두가지 소당류를 분리하고 그들의 구조를 결정한 바 ${\alpha}-1,6$결합을 하나씩 가지는 5당류 및 6당류임을 확인하였다.

Keywords