Studies on the Utilization of several varieties of Acorn in Korea Part 1. Amino Acid Contents of Korean Acorn eliminated Tannin and Isolation of Strains producing tannin-hydrolyzing-enzyme

한국산 도토리의 이용에 관한 연구 제 1보 : Tannin 분해효소 생산균수의 검색, 한국재내식 방법에 의하여 Tannin을 제거한 도토리 분말의 일반성분 및 동단백질의 Amino acid 조성에 관하여

  • 김창식 (동국대학교공대 식품공학과) ;
  • 신응태 (동국대학교공대 식품공학과)
  • Published : 1975.01.01

Abstract

Studies on the elimination of tannin from the acorns containing tannin up to 9%, for the utilization of the acorns in Korea, carried out as follows: 1. The strain of Asp. niger sp. which yield the reasonable enzymatic activity of tannase was isolated from the rotten acorns. 2. The method of hydrolyzing tannin in the water by suspending, and agitatiag the acorn powder: followed by decantation, showed the best result aomng the conventional methods in the efficiency of removal of tannin and in the economy of the process by reducing the tannin content to 0.18% in 24 hours. 3. It was notable that the acorn'powder from which the tannin was eliminated contains various essential amino acids in relatively ample a mount.

한국산 도토리의 이용을 위하여 도토리 속에 함유되어 있는 8∼9%의 tannin을 제거하는 방법으로서 1. 강역 tannase생성균주로서 Aspergillus niger sp. 를 부패한 도토리로부터 분이하였고 2. 한국농가에 고내로 전수되어온 방법중에서 도토리 분말을 수세, 교반, 정치해서 상단액을 버리는 tannin용해법이 24시간내에 tannin사양을 0.18%까지 줄일 수 있어서 가장 경제적이고 결과가 크다는 것을 알았다. tannin을 제거한 도토리 분말의 성분중 단백질의 anino acid조성은 단일식품으로서는 비교적 많은 종유의 필수아미노산이 함유된 것을 알았다. 본실험은 74연도 문교부 연구조성김으로 이루워진 것이다.

Keywords