STUDIES ON FREEZING OF THE ABALONE 2. Histological Changes by Freezing

전복의 동결에 관한 연구 2) 동결에 의한 전복조직의 변화

  • Published : 1978.06.01

Abstract

Histological changes of the abalone muscle occurring in the process of freezing as well as thawing were investigated, and its results were compared to the histological structure of fresh muscle. The muscles of the abalone were mainly composed of smooth muscle fibres, and its morphological structures is similar to those of the top shell. Mechanical damgage of the muscle fibres caused by freezing were not observed while a number of small ice crystals were found between the muscle fibres. The damage by thawing was not much remakable compare to the destruction of muscle fibres of fish.

세가지의 동결방법(air blast, semi air blast, still air freezing)으로 전복을 동결하여 $-20^{\circ}C$ 냉장고에서 3개월간 저장하고 동경방법의 처리에 따른 조직적인 변화를 생전복과 비교하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 생 전복의 조직구조는 소라의 그것과 비슷하였다. 2. 동결에 의한 근세포의 파괴는 없었다. 3. 동결방법의 차에서 오는 조직변화의 차이는 거의 없으며, 미세 빙결정이 많이 생겼다. 4. 동결에 의한 근조직 피해는 일반 어류보다 적었다.

Keywords