Radial Distribution of Calcium, Phosphorus, Iron, Thiamine and Riboflavin in the Degermed Brown Rice Kernel

현미입(玄米粒) 내의 칼슘, 인, 철, 비타민$B_1$$B_2$의 분포에 관한 연구

  • Kim, Sung-Kon (Food Grain Technology Lab., Korea Institute of Science and Technology) ;
  • Cheigh, Hong-Sik (Food Grain Technology Lab., Korea Institute of Science and Technology)
  • 김성곤 (한국과학기술연구소 곡류공학연구실) ;
  • 최홍식 (한국과학기술연구소 곡류공학연구실)
  • Published : 1979.06.30

Abstract

Degermed brown rice of Akibare (short grain) and Milyang 23 (medium grain) was abraded fiveconsecutive times to remove outer $5{\sim}6%$ of the kernel per milling. Samples were analyzed for calcium, phosphorus, iron, thiamine and riboflavin. Milled fraction I (about $5{\sim}6%$ of the kernel) contained 8 times as much calcium and phosphorus as did the original kernel; iron, $4{\sim}5$; thiamine, 3; and riboflavin, 4. Contents of fraction I were much greater than those in the residual kernel; 18 times as great for calcium; $32{\sim}36$ times for phosphorus; $5{\sim}10$ times for iron 5 times for thiamine; and $19{\sim}30$ times for riboflavin. Milyang 23 showed a steeper concentration gradient of calcium and riboflavin, but more even distribution of iron than did Akibare. There were no significant differences in phosphorus and thiamine gradients between the two rices.

배아를 제거한 현미(품종 : 아끼바레 및 밀양 23호)를 중량비로 약 $5{\sim}6{\;}%$씩 계속 5번 나누어 제거후 각 가루획분, 잔여 미립 및 현미의 칼슘, 인산, 철분, 비타민 $B_1$$B_2$를 정량하여 이들 성분의 분포를 살펴보았다. 처음 획분(현미를 $5{\sim}6%$ 도정한 가루)은 현미 자체보다 칼슘 및 인산이 8배, 철분이 4배, 비타민 $B_1$이 3배, 비타민 $B_2$가 4배 많았다. 이들 성분은 미립외부로부터 중심으로 갈수록 그 함량이 적었다. 인산 및 비타민 $B_1$의 분포양상은 두 품종간에 차이가 없었으나 밀양 23호는 아끼바레에 비하여 칼슘 및 비타민 $B_1$의 함량은 중심으로 갈수록 급격히 감소한 반면 철분은 오히려 균일하게 분포되어 있었다.

Keywords