Studies on the Effects of Plant Growth Regulator on Growth and Nutrient Compositions in Soybean Sprout

식물성장조절제가 콩나물의 성장 및 성분에 미치는 영향에 관한 연구

  • Lee, Sang-Hyo (Department of Food Technology, College of Agriculture, Chung-ang University) ;
  • Chung, Dong-Hyo (Department of Food Technology, College of Agriculture, Chung-ang University)
  • 이상효 (중앙대학교 농과대학 식품가공학과) ;
  • 정동효 (중앙대학교 농과대학 식품가공학과)
  • Published : 1982.06.30

Abstract

Soybean sprouts treated with growth regulators (IAA and BA) had considerably shorter roots than control. The weight and diameter of treated sprouts were increased by $10{\sim}20%$ and 40%, respectively, compared with control. Crude protein and fat contents of the treated soybean sprouts were higher than those of the control by $5{\sim}10%$ and 10%, respectively. Vitamin C contents of the treated soybean sprout were 38mg%, which corresponds to 70% more vitamin C. Soybean sprouts contained 16 amino acids and the treated sprouts contained more arginine, histidine, lysine and methionine than the control, but significantly less proline. Fatty acid compositions of the treated sprouts and the control were similar, and the ratio unsaturated/saturated fatty acids was about 4.4 in the treated and control sprouts.

콩나물 제조중 식물성장 조절제 혼합액(IAA와 BA)을 2회 처리하여 그의 성분 및 생육상태의 변화를 비교실험하였다. 콩나물의 성장중 생육상태의 변화는 식물성장 조절제 처리구에서 35%의 신장이 억제되었으며 생체중량, 건조물량 및 배축부의 두께는 각각 $10{\sim}20%$, 5%, 40%의 촉진효과를 나타내었고 취약성 및 경도는 약간의 증가를 나타내었다. 또한 처리구에서는 잔뿌리의 발생이 억제되어 잔뿌리 없는 콩나물을 제조할 수 있었다. 콩나물 성장중 조단백질과 조지방의 변화는 처리구에서 대조구보다 각각 $5{\sim}10%$, 10%의 증가효과를 나타내었으며 vitamin C의 변화는 처리구에서 대조구보다 70%의 생성촉진효과를 나타내었다. 식물생장 조절제 처리구의 아미노산 조성은 lysine 17.22mg, arginine 18.45mg, 그리고 methionine이 3.56mg으로 각기 대조구에 비하여 16%, 108%, 15%의 증가 효과를 나타내었으며 proline은 5.03mg으로 대조구에 비하여 106%로 감소되었다. 지방산조성은 처리구, 대조구 모두 비슷한 조성을 나타내었으며 처리구의 지방산조성은 linoleic 57.14%, oleic 18.6%, palmitic 11.17%, linolenic 9.22%의 순이며 P/S ratio는 4.40으로 대조구의 4.37 보다 약간 높았다.

Keywords