Studies of the Physiological Activity of Korean Ginseng (Part 1) The Effects of Ginseng Components on the Growth of Bacteria

인삼의 생리활성에 관한 연구 (제 1 보) 세균의 생육에 미치는 인삼성분의 경향

  • 전홍기 (부산대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 김선희 (부산대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 이종근 (부산대학교 자연과학대학 미생물학과)
  • Published : 1982.06.01

Abstract

The effects of ginseng extract and ginseng saponin on the growth of bacterial cells were variable depending upon the species of bacterium and concentrations of saponin. Serratia marcescens and Aerobocter aerosenes showed the maximum growth in the basal medium pius 0.1% of ginseng extract, but did the suppressed growth in the medium plus above 1 % of ainseng extract. Stophylococcus aureus and Escherichia coli showed the maximum growth in the basal medium plus 5% of ginseng extract. The slightly accelerated growth was shown with Micrococus flavus and Aerobacter aerogenes cultivated in the basal medium plus 0.002% of ginseng saponin, but the remarkably supressed growth was done in the medium plus above 0.02% of ginseng saponin. Ginseng saponin functioned a physiologically suppressing factor of growth to genus Serratia, but no antimicrobial activity was found against Erwinia aroideae and Sarcina marginata. The substance causing the antimicrobial activity from ginseng saponin was proven to be a ginsenoside Rg$_1$.

인삼extract와 인삼saponin의 세균 세포 증식에 대한 영향은 세균의 종 및 인삼 성분농도에 따라 차이가 있었다. Serratia marcescens, Aevobacter aerogenes등은 인삼extract 0.1%첨가 농도에서 최대 증식을 나타내었으나 1%, 농도 이상에서는 증식이 억제되었으며 Staphylo. coccus aureus, Escherichia coli등은 1% 농도에서 최대 증식을 나타내었으나 5% 농도에서는 증식이 억제되었다. 인삼 saponin 0.002 %, 농도에서는 Micrococcus flavus, Aerobacter aerogenes등은 증식이 약간 촉진되나 0.02%, 이상의 농도에서는 증식이 현저히 억제되고 Serratia속 세균에서는 인삼saponin이 증식 억제 인자로 작용하였으나 Erwinia aroideae, Sarcina margtnata등에서는 세균 증식에 무관한 것으로 나타났다. 이러한 인삼 saponin이 나타내는 항균활성의 원인 물질은 ginsenoside Rg$_1$이었다.

Keywords