Effect on Fat and Fatty Acid Compositions of Peanut (Arachis hypogaea L.) According to Several Sowing Season

파종기(播種期)가 땅콩의 지방(脂肪) 및 지방산(脂肪酸) 조성(組成)에 미치는 영향(影響)

  • Published : 1985.09.30

Abstract

In order to determine the optimum sowing date of peanut in the middle part of Korea, peanut's 100-grain-weight and physico-chemical compositions for peanut cultivars such as runner (Yeoju landrace), semi-spanish (Suweon No. 15) and spanish types (Wasedairu) to different seeding date which planted at interval of ten days from May 5 to July 4, in 1981, was carried out. The 100-grain-weight and crude fat of peanut were increased from May 5 to May 25, but after that decreased. And the 100-grain-weight of peanut was great in order of Wasedairu, Suweon No. 15 and Yeoju landrace. The highest amount of crude fat was seen in peanuts which was sown at May 25 and May 15. Unsaturated fatty acids are composed of $80{\sim}85%$ of oleic and linoleic acid, but saturated fatty acids are constituted of $10{\sim}15%$ of palmitic acid and $1{\sim}5%$ of stearic and arachidic acid. Composition ratio of fatty acid in peanut was changed greatly according to sowing date. According to the late sowing date linoleic and palmitic acid were increased but oleic acid was decreased, respectively.

본실험은 중부지방(中部地方)의 땅콩 파종적기(播種適期)를 구명(究明)하고자 초형별(草型別)로 여주재래종, 수원15호 및 Wasedairu의 3품종을 5월 5일 부터 7월 4일 까지 10일 간격으로 파종하여 재배하였다. 땅콩의 조지방(粗脂肪)은 평균 46.05%로 가장 많고, 다음은 조단백질(粗蛋白)으로 평균 32.26%였다. 땅콩의 100입중(粒重)은 5월 5일부터 6월 4일 파종까지는 서로 비슷한 중량(重量)이였으며, 그중 5월 15일(평균 68.3g) 파종때가 가장 높았다. 또 품종간에는 Wasedairu, 수원15호, 여주재래종의 순(順)으로 나타났다. 땅콩의 조지방(粗脂肪)함량은 5월 15일 또는 5월 25일을 정점(頂點)으로 증가하다가 그후는 감소하는 경향을 보였으며, 품종간에는 서로 비슷한 함량이었다. 땅콩의 지방산(脂肪酸)은 oleic acid와 linoleic acid가 $80{\sim}85%$로 대부분을 차지하였고, palmitic acid는 $10{\sim}15%$, stearic 및 arachidic acid는 각각 $1{\sim}5%$를 함유하였다. 또 땅콩은 파종기(播種期)가 늦어질수록 미성숙종실(未成熟種實)이 되어 지방산조성비(脂肪酸組成比)의 증감변화(增減變化)가 현저하였다.

Keywords