Electrogustometric Study on the Standard Threshold Values of Four Taste Qualities for the Korean College Women

Electrogustometer를 이용한 한국여대생의 사원미 미각 역치에 관한 연구

  • Sim, Young-Ja (Dept. of Food & Nutrition, Graduate School, Sookmyung Women's University) ;
  • Kim, Kyung-Jin (Dept. of Food & Nutrition, Graduate School, Sookmyung Women's University)
  • 심영자 (숙명여자대학교 식품영양학과) ;
  • 김경진 (숙명여자대학교 식품영양학과)
  • Published : 1986.06.30

Abstract

A study was carried out to investigate the threshold values of four taste qualities by using electrogustometer for Korean female college students. The mean values of taste threshold before the treatments were for $7.5{\mu}A$, sweet taste area, $19.6{\mu}A$, salty taste area, $23.5{\mu}A$, sour taste area, $18.4{\mu}A$, bitter taste area and $50.7{\mu}A$, middle area, respectively. The thresholds of taste for the each area of tongue of the after-treatments were more sensitive than those of the before-treatments except the after-treatment with sodium chloride in which the sensitivity was much reduced. There were no significant differences between the thresholds of left and right side of the tongue. (p<0.05). Taste qualities of electrical stimuli were also evaluated by using electrogustometer. The major tastes (Approx. 90%) of the feelings for the electrical stimuli were metallic, sour, bitter and salty.

electrogustometer를 이용한 19세에서 23세의 건강한 한국 여대생의 사원미 미각역치에 대하여 다음과 같은 실험 결과를 얻었다. 1. 혀의 부위별 평균 미각역치는 시료처리 전에 단맛부위 $7.5{\mu}A$, 짠맛부위 $19.6{\mu}A$, 신맛부위 $23.5{\mu}A$, 쓴맛부위 $18.4{\mu}A$, 중앙부위 $50.7{\mu}A$로 보여 주었다. 2. 단일 시료처리 후의 단맛, 신맛, 쓴맛물질은 미뢰감도가 상승했음에 비해 짠맛 물질은 감소했으며, 복합 시료처리후의 경우는 혀의 각 부위의 미뢰감도와 비슷하였으며 단일 시료처리에 비해 중앙 부위가 예민 하였다. 3. 혀의 부위별 좌우차는 통계적으로 유의차가 인정되지 않았다. 4. 전기미각의 미질에는 사원미가 모두 표현되었고, 금속맛, 신맛, 짠맛, 쓴맛등을 느낀 예가 전체의 약 90%을 차지했다.

Keywords