Quality of Sweet Corn Stored at Different Temperatures and Duration

저장온도와 기간에 따른 단옥수수의 품질변화

  • Published : 1987.06.01

Abstract

To find out the optimum storage temperature and duration, changes in the content of sugars and soluble solids and flavor rate of two sweet corn hybrids (Great Bell and Golden Cross Bantam) and a super sweet corn (Crisp Super Sweet 720) were observed after storing at -20, 0, 5, 10, 15, 20, and 25$^{\circ}C$ for 1,3,5, and 7 days. At the temperatures below 10$^{\circ}C$, contents of soluble solids and total sugars and flavor rate were not changed significantly, but at the temperatures higher than 15$^{\circ}C$ they decreased as storage temperatures increased and duration extended. Storage duration conserving flavor seems to be 7 days at temperatures below 10$^{\circ}C$, 3 days at 15$^{\circ}C$, and 1-2 days at 25$^{\circ}C$. When corn was frozen, flavor rate was a little low compared with corn stored at 0$^{\circ}C$ although sugar content was higher. Both soluble solids and total sugar contents were positively correlated with flavor rate of cooked corn.

단옥수수를 수확한 후 저장온도에 따라 맛을 유지할 수 있는 저장기간을 알아보기 위하여 보통단옥수수 2품종(Great Bell. Golden Cross Bantam)과 초당옥수수(Crisp Super Sweet 720) 1 품종을 공시하여 출사 후 20일과 25일에 수확하였다. 저장온도는 냉동(영하 2$0^{\circ}C$), 0, 5. 10, 15, 20, $25^{\circ}C$C이었고 저장기간은 1, 3, 5. 7일이었으며 저장온도와 기간에 따른 가용성 고형물, 당함량, 맛의 노화 및 이들 상호간의 관계를 조사하였으며 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 가용성 고형물은 1$0^{\circ}C$이하에서는 크게 변하지 않았으나 15$^{\circ}C$ 이상에서는 저장기간이 길어질수록 현저히 감소하였다. 2. 전당함양은 1$0^{\circ}C$ 이하에서는 감소가 적었으나 15$^{\circ}C$ 이상에서는 저장기간이 길어질수록 급격히 감소하였는데 fructose와 glucose보다는 수확시 함량이 많았던 sucrose가 주로 감소하였다. 3. 맛은 냉동저장하면 크게 저하되지 않으나 $0^{\circ}C$에 저장한 것보다 좋지 않았다. 맛을 유지할 수 있는 저장기간은 1$0^{\circ}C$ 이하에서는 7일, 15$^{\circ}C$에서는 3일, $25^{\circ}C$에서는 1~2일이었다. 4. 가용성 고형물과 맛, 전당함량과 맛과는 모두 정의 상관이 있었다.

Keywords