Maturation and Spawning of Flounder (Paralichthys olivaceus) under Captive Conditions

넙치 (Paralichthys olivaceus)의 종묘생산에 관한 연구 -실내사육 넙치의 성숙과 산란-

  • MIN Byoung Seo (Goje Marine Seedling Hatchery National Fisheries Research and Development Agency)
  • 민병서 (국립수산진흥원 거제수산종묘배양장)
  • Published : 1988.11.01

Abstract

The flounder reared in captivity matured and spawned when the water temperature gradually increased to $14\~15^{\circ}C$ from $12^{\circ}C$ during winter and the diurnal photoperiod changed from 10L/14D in winter season to 14L/10D in spring. The eggs spawned naturally by reared spawners in captivity during the first half of a spawning period were superior in quality to those spawned during the later half. It would be better to use the eggs of the first half for the mass production of the seedlings.

사육 조건하에서 넙치는 사육 수온이 $12^{\circ}C$에서 $14\~15^{\circ}C$로 상승하고 광선 주기가 10L/14D에서 14L/10D로 되는 시기에 성숙하여 산란하였다. 사육 환경하에서 사육된 어미의 산란 기간중 전반기에 산란된 수정란이 후반의 것에 비하여 양질의 알로서 종묘의 대량 생산시에는 전반의 수정란을 활용하는 것이 바람직하다.

Keywords