Identification and Properties of Starch Utilizing Yeasts Isolated from Nuruk

누룩중의 전분자화성효모의 동정과 그 성질

  • Ha, Duk-Mo (Department of Food Technology, Dongguk University) ;
  • Kim, Dong-Chan (Department of Food Technology, Dongguk University) ;
  • Hong, Suk-Min (Department of Food Technology, Dongguk University) ;
  • Lee, Chul-Woo (Department of Food Technology, Dongguk University)
  • 하덕모 (동국대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 김동찬 (동국대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 홍석민 (동국대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 이철우 (동국대학교 공과대학 식품공학과)
  • Published : 1989.12.30

Abstract

Twenty-seven strains of starch utilizing yeasts were isolated from 30 samples of ‘Nuruk’, a traditional starter in Korea. These strains were identified as ten species belonging to four genera; Hansenula anomaly (six strains), Hansenula sydowiorum (two strains), Saccharomycopsis fibuligera (four strains), Schwanniomyces occidentalis (two strains), Candida fabianii(two strains), Candida famata(one strain), Candida hydrocarbofumarica (three strains), Candida silvicola (one strain), Candida steatolytica (four strains) and Candida tropicalis (two strains). Saccharomycopsis fibuligera Nu-01, Nu-08, Nu-12 and Nu-27 produced much amylase, and one of these, Saccharomycopsis fibuligera Nu-12 showed the highest amylase activity (16.9 IU/ml). Among the isolates, the strains of Hansenula anomala were exhibited relatively high specific growth rate in the medium used starch as a carbon source, and ethanol fermentation by the strains of Candida hydrocarbofumarica was not observed.

전국 각지로부터 수집한 30개 누룩 시료로부터 27균주의 전분자화성효모를 분리하여 이들 균주를 Hansenula anomala(6균주), Hansenula sydowiorum(2균주), Saccharomycopsis fibuligera (4균주), Schwanniomyces occidentalis(2균주), Candida fabianii(2균주), Candida famata(1균주), Candida hydrocarbofumarica(3균주), Candida silvicola(1균주), Candida steatolytica(4균주), Candida tropicalis(2균주)의 4속 10종으로 동정하였다. 분리효모균주 중 Saccharomycopsis fibuligera Nu-01, Nu-08, Nu-12 및 Nu-27은 높은 amylase활성을 나타내고 이들 균주중 Nu-12는 가장 높은 amylase 활성 (16.9 IU/ml)을 나타내었다. 분리효모균주의 비증식속도는 starch를 탄소원으로 한 배지에서 Hansenula anomala의 균주가 일반적으로 높았고 ethanol 발효에 있어서는 Candida hydrocarbofumarica Nu-15, Nu-22 및 Nu-25를 제외한 모든 분리균주가 알콜을 생성하였다.

Keywords