Comparison of various dietary intake assessment method in monitoring the adherence to fat-modified diet

저지방.저콜레스테롤 식이요법 환자군의 식이섭취실태 평가법에 대한 비교 연구

  • 장남수 (호서대학교 식품영양학과)
  • Published : 1989.12.01

Abstract

This study was designed to compare various dietary assessment methods and to determine the appropriate method that would be reliable for monitoring the adherence to a fat-modified diet. Dietary intake data was collected from the twenty-two (12 males, 10 females), type IIa hypercholesterolemic patients by the 24-hour dietary recall and the food records of various durations(9, 7, 4, 3days). Intakes of energy, protein, fat, carbohydrates, cholesterol, polyunsaturated fatty acids, saturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, P/S ratio, and alcohol were analyzed by a computer-assisted method using the Natinal Heart, Lungand Blood Institute Nutrition Data System. The nutrient intake data of the 24-hour recall method were consistently higher than tat of the food record method. In all subjects, food record keeping of the 7 consecutive days provided acceptable dietary data (within 5% difference) when compared to that of the 9 consecutive days. Food records of 4 consecutive days however, were found to be adequate for female subjects, showing a sex difference. Except for P/S ratio, nutrient intakes did not vary significantly between weekdays and weekend-days. Among other components, alcohol and P/S ratio were shown to be the two most varied components in this study.

1. 본 연구 조사대상자인 22명의 Type IIahypercholesterolemia 환자군에 있어서 혈중지질 농도에 영향을 미치는 여러가지 식이성분 섭취량 측정법을 비교했을 때, 24시간회상법은 식이섭취 기록법보다 대체로 높은 수치를 나타냈다. 2. 식품섭취기록기간에 따른 섭취량 측정을 비교할때에 7일간의 기록은 9일간의 기록에 근사한 수치(5% 이내)를 나타냈다. 3. 본 연구 조사대상자에 있어서 주말과 주중의 섭취량에는 큰 차이가 없었다. 단 P/S ratio 만은 주중과 주발을 비교할 때 유의적인 차이가 있었다. 4. 식품섭취기록기간에 따른 섭취량 측정에서는 남녀의 차이가 현저하였다. 여자의 경우, 4일의 기록표는 9일과 5%이내의 차이를 보였으나, 남자의 경우, 4일의 기록표는 9일과 12%의 차이가 있었다. 주중과 주말을 비교할 때에도 남녀의 차이가 있었다. 5. 본 연구에서 분석한 여러 식이성분 중 그 섭취량에 가장 변동이 심한성분은 P/S ratio와 알콜이었다.

Keywords