Physiological Activity of $\omega3$ Polyunsaturated Fatty Acids in Dark Fleshed Fishes II. Antioxidative Effect on Lipid Peroxidation in Rats

$\omega3$ 고도불포화지방산의 생리활성에 관한 연구 II. 과산화지질에 대한 항산화 작용

  • CHOI Jin-Ho (Department of Nutrition and Food Science, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Byun Dae-Seok (Department of Nutrition and Food Science, National Fisheries University of Pusan)
  • 최진호 (부산대학교 식품영양학과) ;
  • 변대석 (부산대학교 식품영양학과)
  • Published : 1989.04.01

Abstract

To compare antioxidant action of u 3 polyunsaturated fatty acid (PUFA) on lipid peroxidation in rats, the formation of malondialdehyde (MDA) and membranes of liver and brain and activities of antioxidant-related enzymes such as catalase, glutathione peroxidase, and superoxide dismutase (SOD) in blood, were studied. Malondialdehyde contents of $\omega3$ PUFA and sardine oil groups were significantly decreased compared with lard group as control (p<0.05). Catalase and superoxide dismutase showed higher activities in $\omega3$ PUFA and sardine oil groups than those of lard control group. These findings suggest that fish oil has a inhibitory effect on formation of lipid peroxides in blood and membranes of rats.

[ $\omega3$ ] 고도불포화지방산의 투여가 생체내의 과산화지질 생성 및 항산화관련 효소들의 활성에 미치는 영향을 비교하기 위하여 어유에서 분리한 $\omega3$ 고도불포화지방산, 식물유 및 동물성 지방(대조군)을 $10\%$가 되도록 첨가한 사료로써 실험동물에 6주간 투여하였다. 혈청, 뇌 및 간장에서의 과산화지질 생성은 $\omega3$ 고도불포화지방산과 정어리 기름 투여군이 대조군에 비해 유의성 있게 감소하였다. 카탈라아제 및 슈퍼옥사이드 디스뮤타제의 항산화활성은 이들 어유 투여군이 대조군에 비해 $15\%\~20\%$ 정도 높음을 알 수 있었다. 따라서 $\omega3$ 고도불포화지방산을 포함한 어유는 과산화지질 생성을 효과적으로 억제하고 또 노화관련 효소들의 활성을 증가시켜주므로써 생체의 노화 방지에 효과가 있을 것으로 추정된다.

Keywords