Antifungal Antibiotic Against Fruit Rot Disease of Red Pepper from Streptomyces parvullus

Streptomyces parvullus 균주가 생산하는 항고추역병성 항생물질

Lee, In-Kyoung;Kim, Chang-Jin;Kim, Shin-Duk;Yoo, Ick-Dong
이인경;김창진;김신덕;유익동

  • Published : 1990.04.01

Abstract

A strain producing active compound against Phytophthora capsici and Phytophthora parasitica was selected from 4,087 strains of Actinomycetes isolated from domestic soil. This strain was identified as Streptomyces parvullus by the cultural, morphological and physiological characteristics. The active compound was purified from culture broth by ion-exchange, adsorption, gel permeation and partition column chromatography and identified as polyoxin by the physicochemical and biological properties. This is the first report that polyoxin is active against fruit rot disease of red pepper and is positive antagonizer of detoxin to Phytophthora capsici and Pyricularia oryzae.

전국 190여 지역에서 수집한 토양시료에서 4,087주의 방선균을 분리하고 몇 가지 과채류 병원균에 대하여 스크리닝을 실시하였다. 그 결과 고추 및 참깨 역병균에 대하여 강한 향균 활성을 나타내는 A4303 균주를 선발하고 형태적, 배양적, 생리적인 균주 특성을 조사하여, Streptomyces parvullus로 동정하였다. 또한 균배양액으로부터 각종 column chromatography를 통하여 항고추 역병성 항생물질을 분리 정제한 후 물질의 이화학적, 생물학적 특성을 조사하여 polyoxin으로 동정하였다. 본 연구결과에 의해 polyoxin이 고추 및 참깨 역병균에 강한 항균활성이 있음이 처음으로 확인되었고 고추 역병균 및 벼도열병균에 대하여 detoxin의 positive antagonizer로 작용함이 확인되었다.

Keywords