Effect of Naturally Occurring Antioxidants on the Oxidative Stability of Fish Oil

천연 산화방지제가 어유의 산화안정성에 미치는 영향

  • Published : 1991.08.01

Abstract

Natural compounds which could improve the oxidative stability of fish oil was screened from spices, herbs and naturally occurring antioxidants. Induction period of fish oil determined from oxidation curve by Rancimat ($80^{\circ}C$) was hardly affected with the addition of water-soluble and lipid-soluble fractions of garlic, leek, sesame leave and orange peel, and of organic acids such as citric acid, EDTA and selenium. Caffeic acid, catechin, quercetin and gallic acid laurylester, however, could extend the induction periods by $2.2{\sim}3.8$ times with the addition level of 0.1%(w/w). Rosemary extract and sesamol have a marked effect in retarding oxidation of fish oil. For example, induction periods of the oil samples stabilized with 0.1 rosemary extract and 0.1 sesamol were 16.4 hr and 11.6 hr, respectively, as compared to 4.0 hr of a control. When rosemary extract was used in combination with ascorbic acid (0.02%) or 8-tocopherol (0.2%), induction period could be extended to ca. 28 hr due to the synergism.

식물체 추출물, 천연유래의 산화방지제, 향신료 추출물등을 대상으로 이들이 어유의 산화안정성에 미치는 영향을 조사하였다. 산화방지 효과는 Rancimat을 이용한 가속시험(acceleration test)을 통하여 얻은 유지산화의 유도기간을 결정하여 비교하였는데 부추 깻잎, 귤, 마늘의 지용성 및 수용성 추출물, 구연산을 비롯한 각종 유기산과 EDTA 및 selenium은 어유의 산화안전성에 별로 영향을 미치지 못하였다. 카페인산, quercetln, catechin, 갈산 라우릴 에스테르같은 플라본(flavone) 및 폴리페놀 계통의 화합물은 어유의 유도기간 4.0시산을 $2.2{\sim}3.8$배 연장시킬 수 있는 것으로 나라났다. 천연물 유래의 산화방지제 중 세사몰 0.1% 첨가구와 로즈마리 추출물 0.1% 첨가구의 유도기간은 각각 11.6시간과 16.4시간으로 산화방지 효과가 높은 것으로 나타났다. 로즈마리 추출물은 0.02% 아스코르브산 또는 0.2% 델타 토코페롤과 병용될 경우에는 어유의 유도기간이 약 7배 연장되었는데 이는 각 산화방지제의 개별적인 산화방지 효과 뿐만 아니라 산화방지제 사이의 상승효과에도 기인한 결과로 풀이된다.

Keywords