Purification and Properties of Bacteriocin Produced by Lactococcus sp. 1112-1

Lactococcus sp. 1112-1 균주가 생산하는 Bacteriocin의 정제 및 성질

  • 최신양 (한국식품개발연구원 미생물연구실) ;
  • 이상호 (한국식품개발연구원 미생물연구실) ;
  • 유진영 (한국식품개발연구원 미생물연구실) ;
  • 정건섭 (한국식품개발연구원 미생물연구실) ;
  • 구영조 (한국식품개발연구원 미생물연구실) ;
  • 이인선 (한국식품개발연구원 미생물연구실)
  • Published : 1991.06.01

Abstract

Purification of the bacteriocin from Lactococcus sp. 1112-1 was achieved by successive column chromatography on CM-Sephadex C-25 and Sephadex G-50, starting from cell disruption broth. 16.2% of the initial activity was recovered after this purification step and it was shown 123-fold increase in purification. Purified bacteriocin was shown a single band on SDS-polyacrylamide gel electrophoresis. This substance was rather stable at heat treatment and alkaline pH relatively. The residual antimicrobial activity was 38% when the bacteriocin was treated by heat at $100^{\circ}C$ for 60 min. And 23% of the activity remained at pH 8.0 after standing for 48 hr. The amino acid composition of purified bacteriocin was made up 26 residues.

Lactococcus sp. 1112-1 균주가 생산하는 bacteriocin을 정제하고 특성을 조사하였다. CM-sephadex ion exchange column chromatography, Sephadex G-50 gel filtration, SDS-PAGE를 행함으로서 수율 16.2 정제도 123배의 단일물질을 얻었다. 이 물질은 열에 비교적 안정하여 $60^{\circ}C$에서 60분간 열처리 할 때 38의 잔존활성을 유지하였으며 알카리쪽에서는 비교적 불안정하여 pH 8.0에서 48시간 처리시 77의 활성을 소실하였다. 이 물질은 26개의 아미노산 잔기를 이루고 있었다.

Keywords