A Study on the Seasonal Variations of Fresh Water Distribution and Flushing Time in Suyoung Bay

수영만에 유입된 담수의 체류시간과 그 계절적 변동 특성

  • Published : 1991.09.01

Abstract

This paper presents the seasonal variation of distribution and flushing time of the fresh water in Suyoung Bay based on the monthly observation from May 1989 through April 1990 and Pusan City Report of Suyoung Bay. Most of Suyoung river water was trapped inside of the bay west of the Dong-Baek Island located. Low salinity water lies dominantly on the right hand side of the Suyong river. Salinity structure of the bay is the well mixed type in summer and the partially mixed type in other season. The fresh water fraction varied in an exponetial manner from unity at the head of bay toward a value of zero at the its mouth. The calculated average flushing time during a year was about 10-15days. About 1.5 days was in summer because the strong fresh water discharge from the river was dominated in the bay.

수영만으로 유입되는 수영강수에 의한 하구의 물리적인 특성을 밝히기 위하여 1989년 5월부터 1990년 4월까지 월별로 관측된 염분 자료와 Officer(1977)가 제안한 식을 이용하여 담수량 및 그 체류 시간을 계산하였다. 그 결과, 수평적으로는 수영만의 동백섬을 기준으로 수영강과 접하고 있는 만 안쪽으로 저염화가 강하게 나타나고 연직적으로는 강 혼합과 부분 혼합의 특징이 나타났다. 그리고 수영강을 중심으로 광안리 쪽이 해운대쪽보다 높은 담수율을 나타내었다. 그리고 거리에 따른 담수율의 분포 특성을 알아보기 위하여 수영강에서 외해쪽으로 6개 정점에서 각각 계산한 담수율을 각각의 최대치로 나누어 계절별로 정규화한 결과 담수율이 지수함수적으로 감소하였다. 추계에는 정점C3를 기준으로 감소율이 다른 계절에 비해 현저히 떨어졌는데, 이것은 성층에 기인한 것으로 보인다. 그리고 앞에서 구한 담수율을 이용하여 수영강에서 유입되는 담수의 체류시간을 계산한 결과, 약 1.3일인 하계를 제외하고 나머지 계절은 약 10~15일 정도임이 밝혀져 하계가 다른 계절이 비하여 담수의 순환이 빠름을 알 수 있었다.

Keywords