Investigation of Antioxidative Substances in Black Sesame Seed

검은깨의 항산화 활성물질

  • Ahn, Chan-Young (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
  • Hyun, Kyu-Hwan (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
  • Park, Keun-Hyung (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University)
  • Published : 1992.01.01

Abstract

The antioxidative substances in black sesame and white sesame seed were investigated. The thiocyanate test indicated the presence of antioxidative substances in the extracts of black sesame seed as well as white sesame seed. The activity of white sesame seed was more strong than that of black sesame seed. The active components were discussed after purified using silica gel adsorption chromatography, Sephadex LH-20 chromatography, $C_{18}$ column chromatography, successively.

검은깨에 포함된 항산화활성물질의 검색을 횐깨와 병행하여 수행한 결과, 흰깨와 같이 검은깨에도 항산화 활성물질의 존재가 인정되었으며, 활성의 크기는 흰깨가 검은깨보다 약간 높았으며 볶음처리를 하면 항산화활성이 증가하였다. 이들 참깨에 함유된 활성획분의 chromatography상의 거동에 있어서 상당부분 유사성이 인정되었다. 또 볶은 깨의 기름과 박을 분리하여 활성을 검정한 결과 양자에 포함된 활성본체가 서로 유사하였으며 활성의 강도는 기름의 경우가 훨씬 강하였고, 박의 경우 항산화 활성이 기름에 비해 약하다고는 하나, 상당한 항산화 활성물질의 잔류가 인정되었다.

Keywords