Comparison of Amino Acid Profiles and Lipids of Two Strains of Common Carp, Cyprinus carpio

두 계통 잉어의 체성분 비교

  • KANG Seok-Joong (Department of Aquaculture, National Tong-Yeong Fisheries Technical College) ;
  • CHOI Byeong-Dae (Department of Food Science and Nutrition,National Tong-Yeong Fisheries Technical College) ;
  • JEONG Woo-Geon (Department of Aquaculture, National Tong-Yeong Fisheries Technical College)
  • 강석중 (통영수산전문대학 양식학과) ;
  • 최병대 (통영수산전문대학 식품영양학과) ;
  • 정우건 (통영수산전문대학 양식학과)
  • Published : 1992.11.01

Abstract

The differences of nutritive components in muscle and viscera of local and Israeli strains of common carp were examined. The crude lipid content in muscle was higher in the local carp than in the Israeli carp, but that in viscera was lower in the local carp than in the Israeli carp. There was no appreciable differences of crude protein and ash in viscera between local and Israeli carp. The distribution patterns of the total amino acid profiles for both local and Israeli carp were very similar. The principal amino acids were aspartic acid, glutamic acid, leucine and Iysine. They were 42 percent of total amino acids. Taurine and histidine were important part of free amino acids. Eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid content in the polar lipids were high in both strains.

보통잉어와 이스라엘잉어를 같은 조건에서 사육하였을 때 두 품종 간의 체성분 변화를 조사하기 위하여 식물성 플랑크톤이 많은 동일한 조건에서 사육한 보통잉어와 이스라엘잉어의 아미노산 및 지방산 조성을 분석하였다. 근육과 내장의 일반 성분을 분석한 결과 근육 중 조지방의 함량은 보통 잉어가 높았고, 회분은 이스라엘잉어가 높았으며 내장 중의 조지방의 함량은 이스라엘 잉어가 훨씬 높았으나, 회분의 함량은 비슷하여 지방의 함량에서 차이가 있었다. 구성 아미노산의 함량 및 패턴은 비슷하였고 주된 아미노산은 aspartic acid, glutamic acid, leucine 및 lysine이었으며 전체 함량의 약 $42{\%}$를 차지하였다. 또한 필수 아미노산이 차지하는 비율은 $38\~43{\%}$으로 높았다. 유리 아미노산 중 주된 성분은 taurine과 histidine이었으며 이들이 맛에 영향을 줄 수 있으나 두 품종 간에는 이들 함량이 비슷하였기 때문에 맛에는 차이가 없을 것으로 사료된다. 지방산 조성은 극성 지질 중 eicosapentaenoic acid (20 : 5n-3) 및 docosahexaenoic acid (22 : 6n-3)의 함량이 높아 건강 식품으로서의 가치가 있는 것으로 나타 났다.

Keywords