Effects of Spring Seeding Dates on Growth , Forage Yield and Quality of Early and Late Maturing Oat Cultivars

춘계 파종시기가 조.만생 연맥의 생장 , 사초수량 및 품질에 미치는 영향

  • 김종림 (서울대학교 농업생명과학대학) ;
  • 김동암 (서울대학교 농업생명과학대학)
  • Published : 1992.06.01

Abstract

This experiment was conducted to determine the effects of spring seeding dates on the growth, yield and quality of early and late maturing spring oat (Auena sativa L.) cultivars on the forage experimental field, College of Agriculture, Seoul National University, Suwon from March to June, 1991. The experiment was arranged as a split plot with three replications. Oat cultivars, Cayuse and Speed oat, were the main plots, and seeding dates consisted of March 15, 22, 29, April 5 and 12 were the subplots. 1. A 7-day delay in seeding represents approximately 3~8 days being early in heading. The heading date of the early maturing cultivar, Speed oat, was 14 days earlier than that of the late maturing cultivar, Cayuse. 2. The concentrations of Crude protein (CP), Acid detergent fiber (ADF), Neutral detergent fiber (NDF) and zn uitro dry matter digestibility (IVDMD) of the late maturing cultivar, Cayuse, harvested May 29 were 19.6, 30.0, 44.9, and 82.7 %, respectively, but those of the early maturing cultivar, Speed oat, were 14.8. 33.3. 52.3, and 71.2 %, respectively. Chemical analyses of oat forage indicated that the contents of crude protein and lVDMD were increased from March 15 to April 12 seeding, while crude fiber was decreased. 3. Theaverage dry matter, IVDDM and CP yields of oats harvested May 29 were 2,960, 2,435 and 572 kg per ha, respectively with the late maturing cultivar. Cayuse. while the early maturing cultivar, Speed oat, recorded 3,255, 2.298 and 475 kg per ha, respectively. No significant dry matter yield differences were found among the different seeding dates of March 15, 22 and 29 for the two oat cultivars. but a significant yield decrease was found from April 5 seeding. No interactions in dry matter yield were observed between oat cultivars and seeding dates. 4. Maximum Leaf area index (LAI) and Leaf area index duration (LAID) were observed with earlier seeding and the LA1 of Cayuse cultivar was twice or three times as much as that of Speed oat cult~var as the growth progresses. 5. As the seeding date was earlier. the Crop growth rate (CGR) of the late maturing cultivar, Cayuse. was increased continuously. but that of the early maturing cultivar, Speed oat, was declined after May 29. This trend was also found on the Net assimilation rate (NAR) of Speed oat cultivar. The present experiment indicates that spring oats can be successfully produced as forages by seeding in March with early maturing cultivars.

본 시험은 조.만생 사초용 봄연맥의 봄파종시기가 생장 및 품질에 미치는 영향을 알아보기 위하여 1991년 3월부터 6월까지 서울 대학교 농업생명과학대학 부속실험목장의 사초시험포장에서 실시 되었으며, 만생 Cayuse 품종과 조생 Speed oat 품종을 주구로 하고, 파종시기(3월 15일.22일,29일, 4월 5일 ,12일)를 세굴 하는 분할구 시험법으로 3반복 설계 배치하였으며 겨고는다음과 같이 요약된다. 1. 파종기가 7일씩 늦어짐에 따라서 출수시작일은 3일에서 8일까지 빨라졌으며 조생 Speed oat 품종이 만생 Cayuse 품종에 비해서 14일이 빨랐다. 2. 수확시 사료가치는 조단백질(CP) 및 산성세제불용 섬유소(ADF),중성세제 불용 섬유소(NDF) 및 in vitro 가소화 건물(IVDMD)이 각각 Cayuse 품종이 19.6, 30.0, 44.9, 82.7%를 기록하였고, Speed oat 품종이 14.8, 33.3, 52.3, 71.2%를 기록하였다. 조단백질 함량과 in vitro 건물소화율은 파종시기가 늦어짐에 따라서 증가하였던 반면. 조섬유 함량은 감소하였다. 3. 5월 29일에 수확한 결과 평균 건물 수량과 IVDDM 그리고 조단백질 수량은 각각 만생품종인 Cayuse가 2,960kg. 2,2435kg, 572kg이었고, 저생품종인 Speed oat가 3,255kg,2298kg,475kg이었다. 파종기별로는 3월 15일 ,22일, 29일까지의 파종시 건물술량에 있어서 유의성이 없었고 그 이후에는 ha당 약1 ton의 수량감소가 있었다. 또한 연맥품종과 파종기간에 있어서 교효작용은 유의 성이 인정되지 않았다. 4. 최대 엽면적 지수 (LAI)와 엽적(LAID)은 파종시기가 이를수록 높았고 생육상태가 진행될수록 만생 Cayuse 품종이 소생 Speed oat 품종에 비해소 2~3배가 높게 나타났다. 5. 파종시기가 이를수록 작물생장률 (CGR)은 만생 Cayuse품종의 경우 계속적인 증가를 보였으나 조생 Speed oat 품종은 5월 29일 이후에 감소함을 보였다. 이러한 경향은 Speed oat 품종의 순동화률 (NAR)에서도 나타났다. 이상에서 얻어진 시험결과를 종합하면 봄연맥은 조생품종을 선택하여 3월 중에 파종하는 것이 사초로서의 생산에 우수함을 알 수 있었다.

Keywords