Screening of the Foodstuffs Influencing the Growth of Bifidobacterium spp. and Clostridium perfringens

Bifidobacterium spp.와 Clostridium perfringens의 생육에 영향을 주는 식품소재의 탐색

  • Park, Jong-Hyun (Food Biotechnology Division, Korea Food Research Institute) ;
  • Han, Nam-Soo (Food Biotechnology Division, Korea Food Research Institute) ;
  • Yoo, Jin-Young (Food Biotechnology Division, Korea Food Research Institute) ;
  • Kwon, Dong-Jin (Food Biotechnology Division, Korea Food Research Institute) ;
  • Shin, Hyun-Kyung (Department of Food Science and Nutrition, Hallym University) ;
  • Koo, Young-Jo (Food Biotechnology Division, Korea Food Research Institute)
  • 박종현 (한국식품개발연구원 생물공학연구부) ;
  • 한남수 (한국식품개발연구원 생물공학연구부) ;
  • 유진영 (한국식품개발연구원 생물공학연구부) ;
  • 권동진 (한국식품개발연구원 생물공학연구부) ;
  • 신현경 (한림대학교 식품영양학과) ;
  • 구영조 (한국식품개발연구원 생물공학연구부)
  • Published : 1993.10.01

Abstract

In order to investigate the effects of food materials toward the growth of Bifidobacterium spp. and Clostridium perfringens which have great influences on the intestinal physiology of human, 162 kinds of foodstuffs and foods were collected. Among their extracts, 31 samples showed the inhibitory effects against the growth of B. bifidum and C. perfringens by agar diffusion method. Especially, the methanol extracts of Caltha palustris, Deonjang, onion, mustard and potato inhibited the growth of C. perfringens, while they did not remarkably inhibit other intestinal bacteria including Bifidobacterium spp. By the cultivation of faecal inoculum in the 1 %(v/v) extract broths of Caltha palustris, onion and mustard, population of Bifidobacterium spp. increased by 10 order and that of C. perfringens decreased. ${\beta}$-glucuronidase activities and indole amounts in the cultures of onion and mustard extracts were lower than those of the control culture and ${\beta}-glucosidase$ activities were not detected in the cultures of onion and Doenjang extracts.

한국인들이 섭취하고 있는 식품이 인체 장내에서 중요한 생리적 기능을 보이는 Bifidobacterium spp.와 Clostridium perfringens의 생육에 미치는 영향을 조사하였다. 수집된 162종의 식품소재 및 식품 추출물 중에서 B. bifidum과 C. perfringens의 생육에 영향을 주는 소재를 agar diffusion method로 31종을 선발하였다. 이들 중에서 알가지, 된장, 양파, 겨자, 감자 등의 추출물은 C. perfringens의 생육을 상하게 억제하였며 Bifidobacterium spp.를 포함하는 기타의 장내미생물의 생육에는 크게 영향을 주지 않았다. 사람 분변을 종균으로 하여 이들 추출물 1%를 첨가하여 배양한 결과 알가지, 양파, 겨자 배양액에서 Bifidobacterium spp.의 생균순는 대조구에 비하여 $10^{2{\sim}3}$개 증가하고 있는 반면 C. perfringens의 생균수는 현저히 감소하였다. 그리고 양파, 겨자의 경우 배양액 중의 ${\beta}-glucosidase$ 역가, indole 함량 등이 현저히 낮아졌고, 양파와 된장에서는 ${\beta}-glucosidase$ 역가가 검출되지 않았다.

Keywords