Flow Properties of Gelatinized Cowpea Flour Dispersion

동부 앙금 호화액의 흐름 성질

  • 이애랑 (숭의여자전문대학 식품영양과) ;
  • 김성곤 (단국대학교 식품영양학과) ;
  • 이신영 (강원대학교 발효공학과)
  • Published : 1993.04.01

Abstract

The effects of concentrations (6~9%), heating temperatures (80, 85, 90 and 95$^{\circ}C$) and heating methods (continuous, method A and instantaneous, method B) on the flow properties of cowpea flour (air-dried sediment) at 6$0^{\circ}C$ were studied. The gelatinized cowpea flour dispersions by method B had higher values of yield stress and consistency index but lower value of flow behavior index compared to those values of method A. The log values of consistency index were positively correlated with the concentration and heating temperature for both methods. The rate of increase in the consistency index value by method B at the same concentration was greater in all heating temperatures than that by method A.

동부앙금(6~9%)을 연속가열법과 순간가열법으로 각 온도(80, 85, 90, 95$^{\circ}C$)에 도달시키고 20분간 유지시킨 다음 호화액의 흐름성질을 회전점도계를 이용하여 회전속도 6~180rpm, 측정온도 6$0^{\circ}C$의 조건에서 분석하였다. 호화액은 항복응력을 가진 의가소성 유체의 성질을 보였고 각 전단속도에서의 전단응력값은 순간 가열호화액이 연속가열호화액 보다 컸다. 순간 가열호화액은 농도와 가열온도에 관계없이 연속 가열호화액보다 항복응력과 점조도 지수값이 컸고 흐름지수 값은 작았다. 점조도 지수의 대수값은 농도와 가열온도와 정의 상관관계 (p<0.05)를 보였다. 동일한 농도에서 순간 가열호화액은 연속 가열호화액보다 가열온도에 따른 점조도 지수의 대수값의 증가 속도가 컸다.

Keywords