Development of Combined Methods for Effective Extraction of Sea Mustard

미역의 효과적 추출을 위한 종합적 추출 방법의 개발

  • 김우정 (세종대학교 식품공학과) ;
  • 최희숙 (세종대학교 식품공학과)
  • Published : 1994.02.01

Abstract

In order to develop an effective extraction method of sea mustard, five different methods of boiling in 0.5% $Na_{2}EDTA(A)$, in 0.1 N HCI(B), in 0.5% $Na_{2}EDTA$ and 0.1 N HCI(C) and hydrolysis with two different polysaccharides-hydrolyzing enzymes of Celluclast(method D) and Ultrazyme(method E) prior to boiling in 0.5% $Na_{2}EDTA$ and 0.1 N HCI were studied. The highest yields of solids(63.14%) and protein(26.39%) from the extract were obtained by method D. The concentration of amino-N was significantly improved by method C(870 ppm) followed by method D(770 ppm), B(570 ppm) and A(480 ppm) compared to the control(270 ppm). Total free amino acids, mainly alanine, glutamic, and aspartic acids, were greatly increased by methods of A(8.88 mg%), D(4.14 mg%) and E(4.18 mg%) which were $2.5{\sim}5.1$ times higher than those in control(1.71 mg%). The sensory characteristics showed that extract D was significantly low in intensity of fishy odor and high in seaweed taste. Therefore, method D was suggested as the effective extraction method.

미역 추출액의 효과적인 추출조건을 선정하기 위하여 5가지 추출 방법인 $Na_{2}EDTA$-끓임(방법 A). HCI-끓임(방법 B), $HCI-Na_{2}EDTA$-끓임(방법 C), $Celluclast-Na_{2}EDTA-HCI$-끓임(방법 D), $Ultrazyme-Na_{2}EDTA-HCI$-끓임(방법 E)을 비교하였다. 그 결과는 방법 D가 고형분 수율 63.14%와 단백질 수율 26.39%로 가장 높았다. 맛과 관계가 있는 아미노태 질소의 회수량은 870 ppm의 아미노태 질소농도를 보인 방법 C가 가장 높았고 방법 D(770 ppm), 방법 B(570 ppm), 방법 A(480 ppm), 대조구(270 ppm) 순으로 나타났다. 추출액의 정미 성분은 주로 alanine, aspartic acid, glutamic acid이었으며 미역 추출액의 유리 아미노산 총량은 방법 A(8.88 mg%), D(4.14 mg%), E(4.18 mg%)순으로 증가하였고 대조구(1.71 mg%)보다 $2.5{\sim}5.1$배 높았다. 미역 추출액의 관능적 성질 비교는 특히 Celluclast 처리한 방법 D가 유의적으로 적은 비린 냄새와 높은 해조류맛을 나타내었다. 따라서 방법 D를 가장 효과적인 방법임이 밝혀졌다.

Keywords