Basic Studies on Developing Equipment for Waterless Transportation of Live Fish

활어의 무수 수송 장치 개발을 위한 기초적 연구

  • CHO Young-Je (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • KIM Yuck-Yong (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • LEE Nam-Geoul (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • CHOI Yeung-Joon (Department of Marine Food Science and Technology, Tong-Yeong Fisheries College)
  • 조영제 (부산수산대학교 식품공학과) ;
  • 김육용 (부산수산대학교 식품공학과) ;
  • 이남걸 (부산수산대학교 식품공학과) ;
  • 최영준 (통영수산전문대학 수산가공과)
  • Published : 1994.09.01

Abstract

This study was undertaken to get basic data for the cold-waterless transportation of live fish. The optimal cold temperature of plaice, Paralichthy olivaceus was determined by checking the changes of dissolved oxygen and ammonia in the sea water and the survival times during storage at various temperatures. After determination of optimal temperature for transportation, the changes of serum components and muscle components of live plaice were also carried out during storage at cold($5^{\circ}C$)-waterless conditions and the recovery conditions($10\%$ density at $15^{\circ}C$). At higher storage temperature, decreases in dissolved oxygen and the increases in ammonia in seawater were observed. In addition, the survival time was short at low temperature($0^{\circ}C\;and\;3^{\circ}C$). Almost all of the serum components(hemoglobin, glucose, LDH, GOT and GPT) of live plaice gradually increased during storage in cold-waterless conditions, and then those values decreased to the initial levels after $3{\sim}10hrs$ storage in conditions of recovery. The concentration of ATP in the muscle steadily decreased during storage in cold-waterless conditions. The contents of ADP and IMP seemed to be directly related to the extent of ATP breakdown. ADP and IMP thus showed a gradual increase during storage. The level of lactate in the muscles gradually increased during these storage times, also. On the other hand, the levels of those components in the muscle entirely recovered to their original levels within $3{\sim}6hrs$ storage after they were returned to conditions of recovery. The ratio of ATP to the ATP and its related compounds${ATP/(ATP+ADP+AMP+IMP){\times}100}$ in the muscle showed $45\%$ after 18hrs storage in cold-waterless conditions. Otherwise, ratios returned to their original levels within $3{\sim}6hrs$ of storage in recovery conditions.

활어의 무수 수송 장치 개발을 위한 기초 연구로, 넙치를 시료로 하여서 저온 한계 온도를 찾고, 저온${\cdot}$무수 상태 및 회복시에 stress에 의한 혈액 성분 및 근육 성분의 변화에 대하여 조사한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 저장온도가 높을 수록 해수중의 용존 산소량의 감소, 그리고 ammonia 생성 속도가 빨랐다. 2. $5^{\circ}C$ 저장에서 넙치의 생존 기간이 가장 길었으며, $0^{\circ}C$$3^{\circ}C$에서는 저온 shock 때문에 그리고 $5^{\circ}C,\;7^{\circ}C,\;15^{\circ}C$에서는 해수중에 축적된 ammonia의 독성 때문에 치사한 것으로 생각된다. 3. 저온$(5^{\circ}C){\cdot}$무수 저장중에 혈액 성분(hemoglobin, glucose, LDH, GOT, GPT)은 증가하여 18시간후에 최고값을 나타내었으며, 그 후 $15^{\circ}C$ 저밀도($10\%$)의 회복 조건에서는 약 $3{\sim}10$시간후에 이들 모든 성분들이 본래의 값으로 회복되었으며, 치사하는 것은 없었다. 4. 저온${\cdot}$무수 저장중의 ATP 관련 물질의 변화는 ATP의 감소와 더불어서 ADP 및 IMP가 증가하였으며, 저장 18시간 후에 활력 지표값이 $45\%$까지 감소하였다. 또, $15^{\circ}C$의 수조로 옮긴 $3{\sim}6$시간후에 본래의 값으로 회복되었다. 5. 근육중의 유산량의 변화도 저온${\cdot}$무수 저장기간중에 증가하였으며, $15^{\circ}C$ 회복 조건에서 6시간 후에 본래의 값으로 저하하였다. 이상의 결과에 의하면, 저온 수송을 위한 넙치의 한계 온도는 $5^{\circ}C$이며, $5^{\circ}C$에서 무수 상태로 18시간까지 치사하지 않으므로, 본 실험의 결과를 기초로 하여서 무수 수송 장치를 만들면 충분히 실용화가 가능할 것으로 생각된다.

Keywords