Freshness Prolongation of Crisphead Lettuce by Vacuum Cooling and Cold-Chain System

진공예냉과 저온유통에 의한 양상추의 선도 연장

  • Published : 1995.08.31

Abstract

Vacuum cooling of crisphead lettuce by pilot-scale vacuum cooling apparatus, transportation under the conventional and cold-chain systems and distribution were carried out for its freshness prolongation and application of cold-chain system for fresh fruits and vegetables. Changes in temperatures of crisphead lettuce were also measured during transportation. $Q_{10}$ value for respiration rate of crisphead lettuce was $1.7{\sim}2.4$ and its initial freezing point was $-0.2^{\circ}C$. Cooling the vegetable to $0^{\circ}C$ was possible in less than 30 minutes by vacuum cooling. The shelf-life was extended by more than 90% by the combination of vacuum cooling and low temperature distribution.

양상추의 선도 연장 및 저온유통시스템 도입을 위하여 특별히 설계, 제작한 실험용 진공예냉장치를 이용하여 예냉처리한 후 저온유통시키면서 선도 연장 효과를 조사하였다. 양상추의 호흡 속도에 대한 온도계수$(Q_{10})$$1.7{\sim}2.4$, 초기 빙결점은 $-0.2^{\circ}C$로 나타났으며, 진공예냉장치를 이용해 30분 이내에 $0^{\circ}C$까지 냉각이 가능하였다. 한편 기존의 상온 유통, 예냉처리후 냉장차, 보냉차 및 상온트럭을 이용한 수송 과정중의 품온 변화가 측정되었다. 아울러 처리 방법별로 수송후 $5^{\circ}C$에 저온 보관중 품질 변화가 조사되었으며 진공예냉후 냉장차를 이용해 수송한 경우 기존 상온 유통 양상추에 비하여 저장기간이 90% 이상 연장되었다.

Keywords