Computation of $Q_{10}$ Values and Shelf-life for Canned and Bottled Orange Juices

캔 및 병 오렌지쥬스의 저장온도에 따른 $Q_{10}$값 및 품질수명의 산정

  • Lee, Nam-Kyung (Department of Food and Nutrition, Ewha Woman's University) ;
  • Yoon, Jae-Young (Department of Foods and Nutrition, Insan Junior College) ;
  • Lee, Su-Rae (Department of Food and Nutrition, Ewha Woman's University)
  • 이남경 (이화여자대학교 식품영양학과) ;
  • 윤재영 (인산전문대학 식품영양과) ;
  • 이서래 (이화여자대학교 식품영양학과)
  • Published : 1995.10.31

Abstract

Canned and bottled orange juices currently sold in Korean market were stored for 24 weeks at 20, 30, 40 and $50^{\circ}C$ and analyzed after opening at 4 week intervals. Activation energy, $Q_{10}$ values and shelf-life at respective temperatures were calculated from the data on various quality indexes. Proposed indexes were lead, tin, iron and vitamin C contents in canned juices and vitamin C content and browning index in bottled juices and $Q_{10}$ values for these parameters were in the range of $1.3{\sim}2.0$. Shelf-life calculated for canned juices at 10, 20 and $30^{\circ}C$ were 10, 6 and 3 months and that in bottled juices, 24, 12 and 6 months, respectively. When the distribution temperature of juices in Korea is assumed to be $15^{\circ}C$ average, the optimum shelf-life was estimated to be 8 months in canned juices and 18 months in bottled juices. In order to ascertain the safety of canned orange juices, efforts are needed to re-examine the recommended distribution period, legal limit for lead and improvement of container materials.

현재 국내에서 유통되고 있는 캔 및 병 오렌지쥬스를 20, 30, 40, $50^{\circ}C$에서 24주 동안 저장하면서 4주 간격으로 개봉하여 중금속(Sn, Fe, Pb) 함량, 비타민 C 함량, 갈색도와 pH의 변화에 대한 측정치로부터 온도별 활성화 에너지와 $Q_{10}$값을 계산한 다음 shelf-life를 예측하였다. 캔쥬스의 품질지표로 삼을 수 있는 것은 Pb, Sn, Fe 함량, 비타민 C 함량이었고, 병쥬스에서는 비타민 C 함량, 갈색도이었으며 이들 품질지표에 대한 $Q_{10}$값은 $1.3{\sim}2.0$이었다. 쥬스를 $50^{\circ}C$에 저장시 품질 허용한계에 도달하는데 요하는 기간과 $Q_{10}$ 대푯값으로 부터 shelf-life를 계산하면 캔쥬스의 경우 10, 20, $30^{\circ}C$에서 각각 10, 6, 3개월이었고, 병쥬스의 경우 각각 24, 12, 6개월이었다. 국내에서의 쥬스 유통온도를 평균 $15^{\circ}C$로 가정할 때 적정 품질수명은 캔쥬스 8개월, 병쥬스 18개월로 평가되었다. 캔 오렌지쥬스의 안전성을 확보하기 위해서는 식품공전상의 권장 유통기한(캔쥬스 24개월, 병쥬스 12개월) 및 Pb 허용기준(0.3 mg/kg)의 재검토와 아울러 캔 재질의 개선을 위한 연구노력이 요구된다.

Keywords