Assessment of Oncogenicity from Pesticide Residues in Korean Foods

한국식품 중 잔류농약의 종양유발성 평가

  • Lee, Mi-Gyung (Department of Food and Nutrition, Ewha Woman's University) ;
  • Lee, Su-Rae (Department of Food and Nutrition, Ewha Woman's University)
  • 이미경 (이화여자대학교 식품영양학과) ;
  • 이서래 (이화여자대학교 식품영양학과)
  • Published : 1995.12.31

Abstract

Dietary intake and oncogenic risk of 12 pesticides used in Korea whose oncogenic potency was known were assessed from published data. Dietary oncogenic risk (excess tumor incidence for a 70-year human life span) for Korean population was estimated to be $2.17{\times}10^{-3}$ on the basis of legal maximum residue limit, $4.33{\times}10^5$ on the basis of maximum practical residue level and $5.10{\times}10^{-6}$ on the basis of mean practical residue level of examined pesticides, all of which exceeded the negligible risk standard $1{\times}10^{-6}$ of US EPA. A systematic follow-up study on those oncogenic pesticides should be undertaken in order to mitigate the people's worry about the cancer risk by the abuse of pesticides in food production.

국내에서 소비되고 있는 농약 중 종양유발지수가 알려진 12개 성분의 식품군별 식이섭취량과 그들의 위해성을 평가하였다. 한국인에 대한 종양유발성(70년 평생을 통한 부가적 종양발생율)은 농약잔류 허용기준에 의한 경우 $2.17{\times}10^{-3}$, 실제잔류량 최대치에 의한 경우 $4.33{\times}10^{-5}$, 실제잔류량 평균치에 의한 경우 $5.10{\times}10^{-6}$으로서 미국 EPA의 무시될 수 있는 위험기준인 $1{\times}10^{-6}$을 초과하였다. 발암성 농약의 남용에 대한 국민들의 불안을 해소하기 위해서는 종양유발성 농약에 대한 체계적인 후속연구가 추진되어야 할 것이다.

Keywords