Toxicity of the Pufferfish Fugu stictonotus ('Ggachilbog') Collected at a Fish Market of Pusan

시판되고 있는 까칠복(Fugu stictonotus)의 독성

  • KIM Kyung-Chan (Department of Food Technology, Dongeui Technical Junior College) ;
  • PARK Jin-Woo (Department of Food Technology, Dongeui Technical Junior College) ;
  • LEE Myung-Ja (Department of Food Science and Technology, Kyungsung University) ;
  • KIM Sang-Rok (Department of Food Science and Technology, Kyungsung University) ;
  • KIM Dong-Soo (Department of Food Science and Technology, Kyungsung University) ;
  • KIM Hyun-Dae (Department of Food and Nutrition, Tongrae Women's Junior College) ;
  • PARK Yeung-Ho (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan)
  • 김경찬 (동의공업전문대학 식품공업과) ;
  • 박진우 (동의공업전문대학 식품공업과) ;
  • 이명자 (경성대학교 식품공학과) ;
  • 김상록 (경성대학교 식품공학과) ;
  • 김동수 (경성대학교 식품공학과) ;
  • 김현대 (동래여자전문대학 식품영양과) ;
  • 박영호 (부산수산대학교 식품공학과)
  • Published : 1995.01.01

Abstract

Ten specimens (5 males and 5 females) of the pufferfish, fugu stictonotus ('gachilbog'), were collected at a fish market of Pusan, Korea in July 1993, and examined for anatomical distribution of toxicity by mouse assay method. The frequency of toxic specimens was $40\%\;for\;liver,\;60\%$ for ovary, $40\%\;for\;skin\;and\;60\%$ for bile in female puffers. The highest toxicities were 107, 107, 29 and 93MU/g for liver, ovary, skin and bile, respectively; and average toxicity $\pm S.E.\;values\;were\;14\pm11,\;48\pm22.4\pm3\;and\;12\pm9MU/g,$ respectively. The range of total toxicity was shown to be from 0 to 35,316MU. The characteristic pattern of toxin distribution observed on these specimens was exhibited; both muscle and testis were non-toxic, but others were weakly toxic. Also, there was significant difference for toxicity between male and female specimens.

본 연구에서는 시판되고 있는 까칠복을 시료로 하여 개체별 부위별에 따른 독성을 조사하고, 북구주산 및 삼릉산 까칠복과의 지역차 및 개체차를 비교 검토하였다. 간장의 경우에 있어서는 수컷은 전 개체가 무독하였으나, 암컷은 유독 개체 출현율이 $40\%$ (2/5), 최고 독성치는 107MU/g이었다. 난소의 경우는 유독 개체 출현율이 $60\%$ (3/5), 최고독성치는 109MU/g이었다. 근육과 정소의 경우는 전 개체가 무독하였다. 껍질의 경우는 수컷의 전 개체가 무독하였으나, 암컷의 경우는 유독 개체 출현율이 $40\%$ (2/5), 최고독성치가 29MU/g이었다. 담즙의 경우는 수컷은 무독하였으나, 암컷의 경우는 유독 개체 출현율이 $60\%$ (3/5), 최고 독성치는 93MU/g이었다. 이러한 결과들은 북구주산의 까칠복보다는 독성차가 다소 높게 나타났으나, 삼릉산의 것에 비하여는 독성치가 다소 낮게 검출되어, 동일 종일지라도 지역차, 개체차 및 성별차가 현저함을 알 수 있었다.

Keywords