Chemical Properties of Fucoidans from Hizikia fusiformis and Sargassum fulvellum

톳과 모자반 fucoidan의 화학적 특성

  • Published : 1995.09.01

Abstract

Fucoidans were isolated from Hizikia fusiformis and Sargassum fulvellum and characterized on their chemical properties. Crude fucoidans were extracted at $65^{\circ}C$ for 1hr with acid solution of pH 2.0, and cetylpyridinum chloride was used for partial purification. The yields of partially purified fucoidans were $2.51\%$ for H. fusiformis, and $65\%$ for S. fulvellum, respectively. The partially purified fucoidans were separated into 3 fractions by DEAE-Sephadex A-25 ion exchange column chromatography and the major fractions were refractionated with fractional preripitation with ethanol. $60-70\%$ ethanol precipitated fraction(P-70) of H. fusiformis and $60-65\%$ ethanol precipitated fraction(P-65) of S. fulvellum turned out to be homogeneous by cellulose acetate electrophoresis and gel filtration chromatography. The molar ratios of fucose, galactose, and sulfate In the purified fucoidans were 1 : 0.66 2.74 for H. fusiformis and 1 : 0.24. 1.46 for 5. fulvellum. The averaged molecular weights of the purified fucoidans from H. fusiformis and S. fulvellum were 26,000 and 105,000, respectively.

톳과 모자반으로 부터 fucoidan을 추출, 정제하여 그 성질을 분석, 검토하였다. Fucoidan의 추출 조건은 pH 2.0의 산성 추출액으로 $65^{\circ}C$에서 1시간씩 3회 추출을 하고 cethylpyridinum chloride를 사용하여 부분 정제하였다. 부분 정제 fucoidan의 수율은 톳 $2.51\%$, 모자반 $1.56\%$였다. DEAE-Sephadex A-25 이온 교환 칼럼으로 부분 정제 fucoidan을 분획한 결과 톳, 모자반 모두 3종의 획분으로 분획되었고, 각 획분은 전기 영동상에서 2종 이상의 band가 검출되어 불균일함을 알 수 있었다. 분획한 주획분을 다시 알콜 분별 침전법으로 재분획한 결과 톳은 에타놀농도 $60-70\%$에서 침전된 획분 (P-70)이, 모자반은 에타놀농도 $60-65\%$에서 침전된 획분 (P-65)이 cellulose acetate 전기 영동 및 젤 여과 크로마토그라프상에서 각각 균일성을 나타내었다. 균일하게 정제 된 톳과 모자반 fucoidan의 fucose : galactose : 황산기의 mole 조성비는 각각 1:0.66:2.74와 1:0.24:1.46였으며, 분자량은 톳은 26,000, 모자반은 105,000이었다.

Keywords