Effects of a Practical Korean Rockfish (Sebastes schlegeli) Diet ; Comparison with Raw Fish and Moist Pellet Diet

조피볼락의 배합사료 개발을 위한 대조사료 효과; 생사료 및 moist pellet과의 비교

  • Lee Jong-Yun (National Fisheries Research and Development Agency) ;
  • Lee Sang-Min (National Fisheries Research and Development Agency) ;
  • Jeon Im-Gi (National Fisheries Research and Development Agency)
  • Published : 1995.11.01

Abstract

A practical control diet was prepared and compared with raw fish ($80\%$ frozen horse mackerel + $20\%$ commercial binder meal) and moist pellet ($50\%$ frozen horse mackerel + $50\%$commercial binder meal) diets to develop a practical diet formulation for Korean rockfish (Sebastes schlegeli). Korean rockfish averaging 68.5g were fed with the three experimental diets for 11 months. Final average body weight was approximately 330g and showed no significant difference between fish groups (P>0.05). Feed efficiency of fish from control diet was significantly lower than those of fish from raw fish and moist pellet diets (P<0.05). Protein and lipid retention efficiency of fish ranged $26.9-28.8\%$ and $86.5-110.2\%$, respectively, without any significant difference between the different diets. At the end of the experiment, chemical composition for the various parts of fish body and flesh quality of the raw fish were examined. The data showed that there was no significant difference between fish from the different diet groups for moisture, protein and lipid contents of whole body, liver, and dorsal muscle. Also, thirty three panelists did not find any difference in color, smell, texture, and taste of the raw fish flesh. These results suggest that Korean rockfish can be cultured with a laboratory practical feed without any negative effects on growth, nutrient utilization, chemical composition of fish, and quality of raw fish. Therefore, the next step in developing practical feed is to modify the control diet for improving fish performance and reducing feed cost.

조피볼락 용 배합 사료를 개발하기 위한 기초 단계로서 우선 간단한 형태의 실험용 배합 사료(대조사료)를 제조하여, 그 효과를 확인해 보았다. 그리고 실험 사료의 효과가 인정되면, 이 사료를 대조사료로 하여 반복 실험을 통해 사료의 질을 점차 개선함과 동시에 원가를 낮추는 연구를 계속할 계획이다. 따라서 본 실험에서는 북양어분(백색 어분)을 주단백원으로 하고 소맥분과 비타민을 첨가한 배합 사료(대조 사료)를 제조한 후, 사육 실험을 통해 그 성능을 기존의 생사료($80\%$ 냉동전갱이 + $20\%$ 분말사료) 및 moist pellet $50\%$ 냉동전갱이 + $50\%$분말사료)과 비교하였으며, 어체 품질에 대한 관능 평가도 실시하였다. 평균 체중은 실험개시시 68.5g이었던 것이 11개월 후인 실험종료시에는 330g 내외에 달하였고, 세 실험구간에 유의차가 없었다(P>0.05).증중율 및 일간증중율도 대조 사료나 생사료구간에 차이없이 비슷한 수준을 유지하였다(P>0.05). 사료효율은 대조 사료가 생사료구나 moist pellet구보다 낮은 반면, 일간먹이섭취율은 대조 사료구가 타 실험구보다 유의하게 높게 나타났다(P<0.05). 그리고 일간단백질섭취율은 세 실험구 모두 비슷한 값을 보였다. 사육기간 중의 평균 체중은 세 실험구 모두 거의 직선적으로 증가되었고, 일간증중율 및 일간먹이섭취율은 세 실험 모두 200g 전후까지 계속 감소하다가 그 후에는 비교적 일정한 수준을 유지하였다. 단백질축적효율 및 지질축적효율도 실험구간에 유의적인 차이는 없었다(P>0.05). 전어체, 간 및 근육의 수분, 단백질 및 지질 함량은 실험구간에 모두 유의적인 차이가 없었다(P>0.05). 실험종료후 세 실험구를 대상으로 어육의 색, 냄새, 탄력 및 맛에 대해 관능 평가를 실시한 결과, 모든 항목에서 실험구별로 차이가 없었다.

Keywords