Changes in Quality of Carrot During Storage by Hydrocooling

냉수냉각에 의한 당근의 저장중 품질변화

  • Published : 1996.10.30

Abstract

Quality changes in carrot during storage were studied to investigate the efficiency, cooling properties and the washing and storage effects of hydrocooling method. As a result of plotting the nondimensionalized carrot temperature versus cooling time, its cooling rate coefficient was shown $-0.0171min^{-1}{\sim}-0.0121min^{-1}\;(R^{2}=0.99{\sim}0.95)$, and $-0.141min^{-1}{\sim}-0.0038min^{-1}\;(R^{2}=0.98{\sim}0.92)$ in package condition7. Rate of weight loss and change in moisture content of carrot were not significantly different by treatment conditions during storage at $5^{\circ}C$. During storage at $15^{\circ}C$, however, weight loss of hydrocooled carrot was lower than that of non-treated carrot from the 30th to 40th day. Especially, PE was more effective than tray for packaging hydrocooled carrots. Carrot pretreated wish sterilizing agent, packed with PE vinyl film and with residual water removed after hydrocooling showed a lower decaying-rate than any other carrots. Changes in Hunter L and b values of hydrocooled carrot were slower than those of non-treated one. The carotenoids contents of stored carrot $(0.736{\sim}0.780mg%)$ decreased to $9{\sim}43%$ after 40 days of storage at $5^{\circ}C$ and before 20 days of storage at $15^{\circ}C$. It could be presumed that the addition of sterilizing agent reduced the initial level of overall microbial and coliform counts and their growth rate during storage.

직접 설계한 냉각조, 침지조 및 살수조를 갖춘 냉수냉각 시스템에서 수냉각에 의한 냉각특성시험을 하므로써 향후 시스템 제작에 필요한 기초자료를 제공함과 아울러 본 시스템에 의한 농산물의 선도유지 세척효과 및 저장효과를 살펴보기 위해 당근을 시료로 수확 후의 저장기간별 품질변화를 조사하였다. 냉수냉각에 있어 냉각시간에 대해 무차원화한 온도를 semi-log로 plotting한 결과, 당근의 개체별 냉각속도계수는 $-0.0171min^{-1}{\sim}-0.0121min^{-1}\;(R^{-1}=0.99{\sim}0.95)$로, 포장 시에는 $-0.141min^{-1}{\sim}-0.0038min^{-1}\;(R^{2}=0.98{\sim}0.92)$로 나타났다. 또한, 저장온도에 따른 처리구별 저장시험에서 처리조건에 따른 수분함량 및 중량감소율은 $5^{\circ}C$ 저장에서는 미미한 차이만을 나타내었고, $15^{\circ}C$ 저장에서는 수냉처리구가 저장 $30{\sim}40$일까지 무처리구에 비해 효과가 있었다. 또한 수냉처리한 후 포장조건에 따른 저장시험에서는 PE비닐 포장이 트레이 포장시보다는 낮은 중량감소율을 나타내었다. 부패율은 수냉처리한 당근 중에도 소독처리한 시료, PE비닐 포장한 시료, 탈수처리한 시료가 타 시료에 비해 낮게 나타났으며, 색택변화도 수냉처리한 당근이 무처리한 시료에 비해 저장기간의 경과에 따라 Hunter L값 및 b값의 변화 정도가 완만하였다. 카르테노이드 함량의 변화는 처리조건에 관계없이 초기치 $0.736{\sim}0.780mg%$$5^{\circ}C$저장에서 40일 후, $15^{\circ}C$저장에서 20일 이내에 $9{\sim}43%$ 정도 감소되었다. 초기 미생물수도 수냉처리에 의해 상당히 감소시킬 수 있었으며 특히, 소독제 첨가에 의해 총균수 및 대장균군의 초기치 감소와 저장기간에 따른 증식 억제 효과를 확인되었다.

Keywords