Antioxidative Activity of Extract from Bangah Herb

방아 추출물의 항산화 효과

  • Jhee, Ok-Hwa (Department of Food and Nutrition, Hanyang University) ;
  • Yang, Cha-Bum (Department of Food and Nutrition, Hanyang University)
  • 지옥화 (한양대학교 식품영양학과) ;
  • 양차범 (한양대학교 식품영양학과)
  • Published : 1996.12.30

Abstract

Bangah, one of the herbs grown in Korea, was investigated for its antioxidant activity. The ether extracts of bangah herb was separated into neutral, phenolic, acidic and basic fractions and further separated into subfractions. Antioxidative activities were measured by hydrogen donating activity (HDA), peroxide value (POV), thiobarbituric acid (TBA) value and inhibition activity against lipid peroxidation of rat liver microsomes, The subfraction components were identified by GC/MS and NMR. Phenolic, though being very small in quantity, showed higher antioxidant activity at all assay system by hydrogen donating activity. POV, TBA value and inhibition activity against lipid peroxidation of rat liver microsomes. Five subfractions(P-1, P-2, P-3, P-4 and P-5) were fractionated from phenolic fraction of bangah herbs, and subfraction P-2 among them showed strong antioxidant activity on a level with BHT or gallic acid at each assay system. Four compounds (peak I, peak II, peak III and peak IV) were isolated by gas chromatogram of TMS derivatives of subfraction P-2 and thes compounds were confirmed to be phenolic substance having -OH and COOH group. There subfractions (N-1, N-2 and N-3) were fractionated from neutral fraction of bangah herbs, and subfraction N-2 among them showed highest antioxidant activity and inhibition activity against lipid peroxidation of rat liver microsomes. Subfraction N-2 was indentified to be estragole by H-NMR spectroscopy.

방아의 ether추출물을 중성, 페놀성, 산성 및 염기성 획분으로 분획한 다음 그들의 항산화 활성을 수소 공여능, 과산화물가, TBA가 및 흰쥐 간 microsome을 이용한 비효소적 지질 과산화 억제 활성 등으로 측정하고, 항산화 활성이 비교적 높게 나타나는 페놀성 획분과 중성 획분을 다시 소획분으로 분획한 다음 그중에서 항산화 활성이 강한 소획분성분을 GC/MS 및 NMR로 분석, 동정하였다. 페놀성 획분은 DPPH에 의한 수소 공여능, POV, TBA가 및 흰쥐 간 microsome의 지질 과산화 억제 활성 등 모두에서 높게 나타났으며, 중성 획분은 흰쥐 간 microsome의 지질 과산화 억제 활성에서 높게 나타났다. 페놀성 획분을 소획분으로 분획하였을 때 소획분 P-1, P-2 및 P-3에서 항산화 활성이 강하였으며, 특히 P-2는 합성 항산화제인 BHT나 천연 항산화물질로 알려져 있는 caffeic acid보다도 강하였다. 소획분 P-2를 TMS 유도체로 만들어 GC로 분석하였을 때 major peak 성분인 Peak I, II, III 및 IV 모두 TMS m/z 73를 base peak로 가지고 있어 4개의 peak 모두 -OH, -COOH기를 가지고 있는 것으로 확인할 수 있었다. 중성 획분의 소획분 중에는 N-2에서 강한 활성을 나타내었고 소획분 N-2의 주성분을GC/MS 및 NMR로 분석 한 결과 estragole로 확인되었다. Estragole의 흰쥐 간 microsome의 지질 과산화 50% 억제 농도는 $20{\sim}50\;{\mu}g/ml$로서 BHT보다는 약하였으니 caffeic acid, gallic acid와는 비슷한 수준의 항산화 활성을 나타내었다.

Keywords