Inorganic Components and Some Physical Properties of Sap from Sponge-gourd(Luffa cylindrica L.) as Affected by Collection Time

채취시기(採取時期)에 따른 수세미오이(Sponge-gourd; Luffa cylindrica L.) 수액(樹液)의 무기성분(無機成分) 및 물리적(物理的) 성질(性質)의 특성(特性)

  • Park, Jong-Sang (Department of Agricultural Chemistry, Chungnam National University) ;
  • Lee, Jin-Il (Chungnam Province Office, R.D.A.) ;
  • Chang, Ki-Woon (Department of Agricultural Chemistry, Chungnam National University)
  • Published : 1996.02.29

Abstract

Some physical properties and inorganic components of sap from sponge-gourd(Luffa cylindrica L.) were investigated for their changes affected as collection time. Huter valves, pH, turbidity and viscosity of the sap were not different. pH value was indicated at slightly alkalinity and decreased by culturing period. Potassium, calcium and magnesium were major inorganic components of the sap and podium, zinc and iron were minor components. Copper was not detected in open culturing and also manganes way not detected in all samples.

채취시기(採取時期)에 따른 수세미오이(Luffa cylindrica L.) 수액(樹液)의 몇가지 물리적 특성(特性)과 무기성분 함량(含量)을 조사하였다. 온실(溫室)(green house)과 노지(露地)(open culturing)에서 재배한 수세미오이의 줄기로 부터 수액(樹液)을 시기별로 채취(採取)하여 분석(分析)한 결과 명도(L), 적도(a), 황색도(b), pH 및 탁도는 시료간에 별 차이가 없었다. pH는 전체적으로 약알칼리성을 나타내었고 재배기간이 경과함에 따라 약간씩 감소(減少)하는 경향(傾向)이었다. 무기성분은 총 8개 항목을 조사한 결과(結果) K, Ca, Mg이 주요성분(主要成分)이었으며, Na, Zn, Fe는 미량(微量)함유되어 있었다. Cu는 노지재배에서는 검출(檢出)되지 않았으며 Mn은 모든 시료에서 검출되지 않았다.

Keywords