Change of Microflora in Livestock Manure during Composting Process

축산폐기물의 퇴비화 과정중 미생물상의 변동

  • Published : 1996.09.30

Abstract

The microflora changes of 10 water-controled treatments combined with livestock manures(pig, chicken) and bulking agents(sawdust, paper sludge) were investigated. The B/F values of the P-1 and C-1(65%, $H_2O$) treatments were 3571 and 5400 respectively, but those of the P-4 and C-4(50%, $H_2O$) treatments showed very low values, 667 and 334, respectively. The B/F values tended to increase with higher water content of the treatments. In the composting processes, the successions of microflora, adapting the compost environments, took place via fluctuating temperature. In the high temperature period, the numbers of mesophilic bacteria and fungi decreased, but that of the spore forming bacteria increased. However, the number of mesophilic bacteria inereased during the cold period. The B/F values of compost ranged 25-300, which indicates a decrease in the quantity of bacteria. The time required for the temperature of compost to reach $60^{\circ}C$ showed different patterns. There was no pathogenic microorganism in the treatments which reached a high temperature in a short period of time, but, in the treatments which reached a high temperature over a Long period of time, the pathgenic microorganism was not still alive.

축산폐기물(돈분, 계분)과 임산부산물(톱밥. 제지슬러지)을 배합하여 수분함량을 조절한 10개 처리구에 대해 퇴비화 과정중 미생물상의 변화를 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 수분함량을 65%로 조절한 P-1 처리구의 경우 B/F값은 3571, C-1은 5400을 나타낸 반면, 수분함량 50%로 조절한 P-4의 B/F값은667, C-4는 334를 나타내어 퇴비 원료 중 수분함량에 따라 세균과 사상균의 존재율(B/F)에 큰 차이를 나타내었다. 2. 퇴비화가 진행되는 과정중 온도의 상승과 하강을 거치면서 회비 환경에 적응하는 미생물 flora의 천이가 일어났다 고온기에는 중온세균과 사상균수가 감소하는 한편 포자형성세균들이 증가하였으며, 냉각기에 다시 중온미생물수가 증가하였다. 발효과정 50일 후 퇴비내 B/F값은 300-25를 나타내어 세균수가 초기단계에 비하며 크게 감소하였다. 3. 발효과점 중 퇴적물의 중심온도가 $60^{\circ}C$까지 상승하는데 소요되는 시간은 처리구별로 각각 다른 양상을 나타내었다. 빠른 속도로 고온기에 달한 퇴비 중에는 병원성미생물이 잔존하지 않았지만, 더딘 속도로 고온기에 이르는 시료 중에는 병원성미생불이 사멸되지 않고 잔존해 있었다. 4. 퇴비화 과정중 미생물 flora의 다양성에 관하여 각 처리구별로 조사한 결과 대부분의 처리구에서 같은 양상을 나타내었다. 초기단계에는 중온성 세균과 fungi들이 주로 분포해 있었고, 고온단계의 전반기에는 주고 Bacillus spp., 후반기에는 Thermoactinomyces spp., 와 같은 고온기 이후 퇴비화가 진행되면서 중온성 미생물이 다시 증가하다가 후숙단계에 들어서면서 부식질로 변한 환경내에는 lignin 분해성 담자균류(Coprinus spp.)와 Coryneform bacteria와 같은 일부 저영양성 미생물 그룹이 분포해 있었다.

Keywords