Effects of the Dietary Protein and Energy Levels on Growth in Fat Cod (Hexagrammos otakii Jordan et Starks)

사료의 단백질 및 에너지 함량이 쥐노래미 성장에 미치는 영향

  • LEE Jong Kwan (National Fisheries Research and Development Agency) ;
  • LEE Sang-Min (National Fisheries Research and Development Agency)
  • Published : 1996.07.01

Abstract

Two-month feeding experiment was conducted to investigate the optimum dietary protein level and energy to protein ratio in fat cod (Hexagrammos otakii Jordan et STARKS). The fish averaging 29 g were fed with one of the isocaloric diets containing 30, 40, 50 or $60\%$ of protein, or with one of the isoproteic diets containing 9, 10, 11 or 12 of available energy/protein (E/P) ratio. Weight gain and feed efficiency increased significantly with dietary protein level up to $50\%$, then decreased with $60\%$ protein diet (P<0.05). Daily protein intake increased significantly with dietary protein level, whereas protein efficiency ratio decreased with dietary protein level (P<0.05). Second order polynomial regression analyses of percent weight gain and daily protein intake may indicate that the adequate dietary protein level is $45\%$ and daily protein requirement per 100g fish is 1.5g for maximal growth. Weight gain, feed efficiency and protein efficiency from fish led the diet containing 12 of E/P ratio were significantly higher than those from fish fed the other diets (P<0.05). Daily feed or protein intake from fish fed the diet containing 12 of E/P ratio was significantly lower than those from fish fed the other diets (P<0.05). Daily lipid intake increased significantly with dietary E/P ratio (P<0.05).

쥐노래미의 단백질 요구량을 조사하기 위해 카제인과 북양어분을 단백질원으로 하여, 사료의 단백질 함량이 30, 40, 50, $60\%$가 되도록 조정한 4종의 실험사료와 사료의 적정 에너지 함량을 조사하기 위해 가용에너지/단백질 (EP) 비가 9, 10, 11, 12인 4종의 실험 사료를 각각 설계하여 사육실험을 실시하였다. 29g 전후의 쥐노래미를 2개월간 사료의 단백질 함량별로 2반복으로 사육 실험한 결과, 증체율 및 사료효율은 모두 단백질 $50\%$ 사료에서 가장 좋았고, 단백질 $60\%$ 사료에서 성장효과는 오히려 감소하여 4개 실험구 중에서 가장 낮은 값을 나타내었다 (P<0.05). 수학적인 방법으로 이차회귀곡선상에서 증체율을 지표로 하여 단백질요구량을 추정한 결과 최대 단백질 요구량이 $45\%$로 나타났다. 일일사료섭취율은 실험구간에 서로 차이가 없었으나, 단백질섭취율은 사료의 단백질 함량이 증가됨에 따라 증가하는 경향을 보였으며, 단백질효율은 사료 단백질 함량이 증가될수록 유의하게 감소하였다(P<0.05). 가장 성장이 좋았던 실험구의 일일단백질섭취율이 어체중 100g 당 1.7g 이였으며, 이차회귀곡선상에서는 일일단백질 요구량이 어체중 100g당 1.5g으로 나타났다. 전어체의 수분함량은 사료 단백질 함량 $40\~60\%$구간에서는 차이가 없었으나, 사료 단백질 $30\%$구는 $40\%$구보다 유의하게 낮은 값을 보였다(P<0.05). 단백질과 회분 함량은 실험구간에 차이가 없었으며, 지질 함량은 단백질 $30\%$ 실험구가 가장 높았고, $40\%$ 실험구가 가장 낮았다(P<0.05) E/P 비가 다른 사료로 사육 실험한 결과, 증체율, 사료효율 및 단백질효율이 E/P 비가 12인 실험구가 다른 실험구보다 높은 값을 보였다. 전어체의 수분, 단백질 및 회분 함량은 사료의 에너지 함량에 영향을 받지 않았으나, 지질 함량은 에너지가 높은 사료인 E/P 비 11과 12 사료에서 유의적으로 높은 값을 보였다. 본 실험 결과로부터 평균체중 100g 이하의 성장기 쥐노래미의 단백질 요구량은 $45\~50\%$, 일일단백질 요구량은 어체중 100g 당 $1.5\~1.7g$으로 추정되며, 쥐노래미 사료의 적정 E/P 비는 12 전후가 적당할 것으로 생각된다.

Keywords