Extraction of Water Soluble Antioxidants from Seaweeds

해조류로부터 수용성 항산화 물질의 추출

  • Lee, Bong Ho (Dept. of Ind. Chemistry, Taejon National University of Technology) ;
  • Choi, Byoung Wook (Dept. of Ind. Chemistry, Taejon National University of Technology) ;
  • Chun, Jong-Han (Dept. of Ind. Chemistry, Taejon National University of Technology) ;
  • Yu, Byung-Soo (Dept. of Chemistry, Wonkwang University)
  • 이봉호 (대전산업대학교 공업화학과) ;
  • 최병욱 (대전산업대학교 공업화학과) ;
  • 전종한 (대전산업대학교 공업화학과) ;
  • 유병수 (원광대학교 화학과)
  • Received : 1996.06.21
  • Accepted : 1996.11.11
  • Published : 1996.12.10

Abstract

Water soluble antioxidants were extracted from various seaweeds and their antioxidative activities were measured to show that Monostroma nitidum has the highest antioxidant activity higher than that of the synthetic antioxidants, BHA or BHT among the samples. Other seaweeds such as Hizikia fusiformis showed antioxidant activity comparable to that of Monostroma nitidnm. It seems that many antioxidative components show the addative effect since the purification of the extract using Sephadex LH-20 or ODS reduced the activity.

우리나라 근해에 서식하는 여러 가지 해조류로부터 수용성 항산화 물질을 추출하여 라디칼 소거활성으로 항산화 활성을 측정하였다. 김, 미역, 다시마, 모자반, 청각, 톳, 홑파래 등에서 추출된 물질로부터 항산화 활성이 확인되었으며 이들중 홑파래에서 합성 항산화제인 BHT나 BHA보다 강한 강력한 항산화 성분이 추출되었다. 톳의 경우 홑파래에 필적할만한 항산화활성을 나타내었다. 항산화 성분을 확인하기위해 Sephadex LH-20 column 등을 이용해 성분분리를 시도하였는데 각 분획의 활성이 분리전의 활성보다 낮아져 성분분리를 하지 않았으며 이는 단일 성분이 아닌 다성분이 항산화 활성을 나타내는 것이다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 한국과학재단

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