Cultural Condition for the Mycelial Growth of Phellinus igniarius on Chemically Defined Medium and Grains

화학합성배지 및 곡물을 이용한 Phellinus igniarius의 균사체 배양조건

  • Jung, In-Chang (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Kim, Seon-Hee (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Kwon, Yong-Il (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Kim, So-Yeun (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Lee, Jong-Suk (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Park, Shin (Department of Agricultural Chemistry, Taegu University) ;
  • Park, Kyung-Sook (Department of Food Science and Nutrition, Taegu Technical Junior College) ;
  • Lee, Jae-Sung (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University)
  • 정인창 (영남대학교 자연자원대학 식품가공학과) ;
  • 김선희 (영남대학교 자연자원대학 식품가공학과) ;
  • 권용일 (영남대학교 자연자원대학 식품가공학과) ;
  • 김소연 (영남대학교 자연자원대학 식품가공학과) ;
  • 이종숙 (영남대학교 자연자원대학 식품가공학과) ;
  • 박신 (대구대학교 농화학과) ;
  • 박경숙 (대구공업전문대학 식품영양학과) ;
  • 이재성 (영남대학교 자연자원대학 식품가공학과)
  • Published : 1997.06.30

Abstract

The chemical media composition and culture conditions were optimized for mycelial growth of Phellinus igniarius 26005. The method of solid-state fermentation, cultivation of basidiomycetal strains in various grains, was developed. Media composition for optimal growth of Phellinus igniarius 26005 was made of 7.0% malt extract, 0.3% bacto soytone, and 0.2% yeast extract. The optimum condition for mycelial growth was $28^{\circ}C$ and pH 7.0, respectively. For the mass cultivation of mycelia, the hydrated grains with cold water, were put into the plastic bottle. The mycelial growth rate in the bottled grains was high in the early stage with inoculation of homogenized mycelium. The activity of mycelium was maintained by adding sterilized water in the middle of cultivation. The glucosamine content which determins the mycelial growth rate in solid material was in the order of job's tears>barley>black soybean>wheat>malt soybean>brown rice>sorghum>glutinous rice.

Phellinus igniarius의 화학합성배지 조성 및 배양조건의 최적화 실험을 실시하였다. 또한 곡물에서 담자균사체를 배양하는 고체재료 발효방법을 개발함으로써, 기능성식품의 이용 가능성을 검토한 결과는 다음과 같다. Phellinus igniarius의 최적 영양배지로는 malt extract 7.0%, bacto soytone 0.3%, yeast extract 0.2%의 조합이었다. 그러나 대부분의 버섯 영양배지에 공통으로 첨가되는 무기염류$(KH_2PO_4,\;0.046%,\;K_2HPO_4\;0.1%,\;MgSO_4{\cdot}7H_2O\;0.05%)$의 첨가는 균사생장에 별 영향을 미치지 않는 것으로 나타났다. 균사생장의 최적 배양온도는 $28^{\circ}C$였으며, 균사생장 최적 pH는 7.0으로 나타났다. 담자균사체의 대량배양 조건 실험을 실시한 결과, 냉침에 의해 최대수화에 도달한 곡물을 배양용기에 담고, 액체배양 후 균질화한 담자균사체를 곡물에 접종함으로써 접종초기 짧은 시간에 균사가 완전히 활착 되도록 할 수 있었다. 또한 균사 배양중기에 멸균 증류수를 첨가함으로써 균사의 활력을 유지시킬 수 있었다. Phellinus igniarius가 배양된 곡물에서 균사체량을 나타내는 glucosamine의 함량은 율무>보리>흑태>밀>메주콩>현미>수수>찹쌀의 순이었다.

Keywords

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