Effects of Mugwort, Dried Orange Peel and Duching on Lipid Metabolism in Hyperlipidemia Rats

쑥 , 진피, 두충이 고지혈증 흰쥐의 체내 지질대사에 미치는 영향

  • 김지현 (대전대학교 이과대학 식품영양학과)
  • Published : 1997.10.01

Abstract

This study was performed to investigate the influence of dietray food from the three CHinese medicinal herbs(Mugwort, Dried organge peel and Duchung) on lipi d metabolism in rats. Male rats of Sprague-Dawley strain were divided into four dietary groups(Cellulose (CL), Mugwort(MW), Dried organge peel9OP), Duchung(DC)) after three weeks of hyperlipidemic dieting and were fed ad libitum each of the experimental diets for six weeks. The fiber sources of the experimental diets were prepared by drying and milling mugwort, orange peel, duchung and cellulose. Each of the Fiber sources was mixed into the diet to achieve 10g% levels of total dietary fiber. Levels of apparent fat absorption exhibited a significant decrease in the MW and DC groups. The OP group also showed a decreasing trend, but to a lesser extent. The levels of serum total lipid were not significantly different among the four experimental groups. Total serum cholesterol levels were significantly lower in the OP grop that in both the CM and MW group. Serum TG and LDL-cholesterol levels were significantly higher in the DL group than other groups. Serum HDL-cholesterol levels were significantly levels were significantly lower in the CL group than in the other groups. Total lipid and total cholesterol in liver were significantly higher in the CL group than in the other groups. Total lipid and total cholesterol in feces displayed a significantly increase in the MW and DC groups when compared with the CL group. The OP group also showed an increase compared to the CL group.

Keywords

References

  1. 94 국민영양조사결과보고서 보건복지부
  2. J Nutr v.118 Dietary fiber and cancer Burkitt,D.P.
  3. 대한역학회지 v.11 우리나라 사망원인의 변천과 전망 김정순
  4. Dietary fiber Vahouny,G.V.;Kritchevsky,D.
  5. Am J Clin Nutr v.48 Hypocholesterolemic effects of bean products Anderson,J.W.;Gustafson,N.J.
  6. Clin Sci v.66 The mechanism of action of guargum in improving glucose tolerance in man Blackburn,N.A.;Redfern,J.C.;Jarjis,H.
  7. 한방 약초 해설 고문사 편집부
  8. 약품식물학 각론 약품 식물학 연구회
  9. 본초학 이상인
  10. 경희대학교 석사학위 논문 식품으로서 활용되고 있는 목초에 관한 연구 안정미
  11. 약초와 생즙 심상용
  12. 한국식품사 연구 윤서석
  13. 신비의 약나무 당두충 김홍덕
  14. 신씨 본초학 신우영
  15. 漢方醫藥大辭典 陳存仁
  16. 本草學 權承鳳
  17. 新 藥品植物學 藥品植物學硏究會
  18. 국립보건원보 v.22 실험동물의 임상병리학적 연구(Ⅱ) 김기영;조재천;배종희;장동덕;염미나
  19. J of AOAC Official method of analysis of association of official analytical chemists(15th ed)
  20. J. of AOAC v.71 Determination of insoluble, soluble and total dietary fiber in foods and products : Interlaboratory study Prosky,L.;Asp,N.G.;Schweizer,T.F.;Devries,J.W.;Furda,I.
  21. J Biol Chem v.226 A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues Jordi Folch,M.Less;G.H.Sloane staney
  22. Standard method of clinical chemistry Seligson,B.
  23. Am J Clin Pathology v.53 A colorimetric method for determination of total serum lipids based on the sulfuric-phospho-vanillin reaction Frings,C.S.;Dunn,R.T.
  24. SAS/PC를 이용한 통계자료 분석 장지인;박상규;이경주
  25. 한국영양학회지 v.28 no.1 식이섬유질의 종류가 흰쥐의 혈청지질농도와 장기능에 미치는 영향 김미정;이상선
  26. J Nutr v.113 Influence of dietary fiber on lipid metabolism in meal-fed rats Mueller,M.A.;Cleary,M.P.;Dritchevsky,D.
  27. 서울대 석사학위논문 식이섬유와 지방의 종류가 고 콜레스테롤 식을 섭취한 흰쥐의 혈청과 조직의 지질성분에 미치는 영향 권기화
  28. 한국영양학회지 v.12 no.4 보리의 식이섬유소가 흰쥐의 지질 대사에 미치는 영향 김영수;민병용;서기봉
  29. 고려대 박사학위 논문 고지방 식이 및 식이섬유가 흰쥐의 체내 지질대사에 미치는 영향 연구 한정순
  30. 한국영양학회지 v.27 no.2 고지방식이 및 식이섬유가 흰쥐의 정소 상체 지방 조직의 지방세포에 미치는 영향 한정순;한용봉
  31. 한양대 석사학위논문 두충이 고지질혈증에 미치는 영향에 관한 실험적 연구 박은진
  32. 현대인의 식생활과 건강 송병춘;맹원재
  33. 한국영양학회지 v.28 no.9 식이섬유질원이 포함된 식이가 흰쥐의 혈청지질 수준과 장기능 변화에 미치는 영향 김연희;이상선
  34. 한국영양학회지 v.28 no.1 곡류 급원에 따른 흰쥐의 간과 혈중 지질 농도에 관한 연구 정경아;장유경
  35. 동국대 석사학위논문 고지방 식이에 첨가된 쑥이 흰쥐의 혈액성분에 미치는 영향 정해경
  36. Am J Clin Nutr v.31 Modification of stool content by, increased bran intake Floch,M.H.;Fuchs,H.M.