Lipid Penetration Characteristics of Carrageenan-Based Edible Films

카라기난 필름 및 카라기난 코팅 종이포장지의 유지투과 특성

  • Published : 1998.04.01

Abstract

Biodegradable carrageenan films and carrageenan-coated papers were developed and their characteristics of lipid permeation was investigated for possible substitution of PE-coated papers used in packaging of oily or greasy foods. Both carrageenan coated papers and free carrageenan films were highly resistant to lipid penetration. Among the carrageenans tested, ${\kappa}-carrageenan$ film showed the most resistant followed by ${\lambda}-$ and i-carrageenan films. The resistance to lipid increased as the thickness of ${\kappa}-carrageenan$ layer increased. Carrageenan coated papers with $4\;and\;5\;kg/ream\;(278m^2)$ showed the lipid resistance comparable to that of the PE-coated paper. Free films also showed the same trends of the lipid resistance as the carrageenan coated papers, but the degree of lipid resistance was approximately ten times higher than that of carrageenan coated paper. Degree of lipid penetration of carrageenan films and carrageenan-coated papers increased exponentially against time. ${\kappa}-carrageenan$ coated papers over 4 kg/ream showed to have an adequate lipid barrier property for being utilized for packaging greasy food products.

카라기난필름과 카라기난 코팅종이의 유지투과도를 측정하였으며 현재 외식산업분야에서 널리 사용되고 있는 Polyethylene (PE) 코팅종이를 대체할 수 있는 가능성을 조사하였다. 카라기난필름과 카라기난 코팅종이의 유지투과도는 매우 낮은 것으로 나타났으며, 카라기난 중에서는 ${\kappa}$-카라기난의 유지투과도가 가장 낮았다. 카라기난이 $4{\sim}5\;kg/ream\;(278m^2)$ 정도 코팅된 종이의 유지투과도는 PE 코팅종이의 유지투과도와 비슷한 것으로 나타났으며, 카라기난 필름의 유지투과도는 카라기난 코팅종이의 10배정도 낮은 것으로 나타났다. 카라기난필름과 카라기난 코팅종이의 유지투과도는 시간에 따라 지수적으로 증가하는 것으로 나타났으며, 카라기난이 4kg/ream 이상 코팅된 종이는 유지투과도가 낮아 외식산업에서 유지함량이 많은 식품의 포장에 사용될 수 있을 것으로 사료된다.

Keywords