Some Components Analysis for Chinese Water Chestnut Processing

올방개(Eleocharis tuberosa Roem. et Shult) 가공을 위한 몇가지 성분 분석

  • Published : 1998.06.01

Abstract

Some physico-chemical components of Chinese water chestnut were analysed to provide fundamental data for water chestnut processing and products development. The contents of moisture, crude protein, crude lipid, crude ash, crude fiber and carbohydrate of Chinese water chestnut were 79.40%, 1.74%, 0.06%, 1.10%, 0.60% and 17.71% respectively. Free sugars identified in Chinese water chestnut juice were sucrose 8.58%, glucose 1.64% and fructose 1.58% as major component and maltose as trace component. The proportion of major free sugars to total soluble solid content of juice was about 66.0%. Potassium content in Chinese water chestnut was 408.57 mg% as major mineral, iron and manganese content were 0.21 mg% and 0.08 mg% as minor mineral. $Vitamin\;B_1$ and C content were $31.2\;{\mu}g/100\;g$ and trace respectively. Organoleptic properties of Chinese water chestnut were fresh fruit odor and sweet taste as main flavor. Though water chestnut was boiled for 20 min, crunchy texture of flesh was almost maintained.

본 연구에서는 새로운 작물인 올방개를 이용한 가공식품 개발시 필요하고 참고가 될만한 몇가지 식품학적인 기초 성분들을 분석한 자료를 신속하게 제공하고자 하였다. 일반성분은 수분함량 79.40%, 조단백 1.74%, 조지방 0.06%, 조회분 1.10% 조섬유 0.60%, 탄수화물 17.71% 이었다. 유리당 조성은 sucrose가 8.58%, glucose가 1.64%, fructose가 1.58%로서 3가지 주요당이 올방개 착즙액의 고형분량중 약 66.0%를 차지하였으며, maltose도 미량 검출되었다. 칼륨의 함량이 408.57 mg%로 높게 나타났으며, 철분 및 망간은 각각 0.21 mg%, 0.08 mg%로 매우 적게 함유되어 있었다. 비타민 $B_1$$31.2\;{\mu}g/100\;g$ 정도 함유되어 있었고, 비타민 C는 미량이 검출되었다. 관능적인 특성은 향긋한 과일향과 단맛이 주된 풍미였으며, $100^{\circ}C$에서 20분 정도 끓여도 생시료와 거의 비슷한 정도의 아삭아삭함을 유지하였다.

Keywords