Glycemic Responses of Korean Domestic Measl and Diabetic Meals in Normal Subjects

한국인 대표 식단 및 당뇨 식단의 정상인에 대한 혈당반응

  • 윤석권 (동덕여자대학교 식품영양과) ;
  • 김명애 (동덕여자대학교 식품영양과)
  • Published : 1998.06.01

Abstract

This study was carried out to determine the blood glucose responses to 10 kinds of typical Korean domestic meals, 9 kinds of eating out meals and 5 kinds of diabetic meals recommended by hospitals. The levels of blood glucose were measured at 15, 30, 60, 90 and 120 minutes after taking 24 kinds of meals(500$\pm$10㎉) and 50g of glucose to healthy volunteers. The blood glucose response areas and glycemic index(GI) were calculated. There was no invariable tendency of blood glucose responses among diabetic meals, general domestic meals and eating out meals. As the units of grain groups were increased, the GI of meals was increase. When the units of grain groups are same, the side dishes also affected the blood glucose responses, however, it is yet unknown what kinds of food materials of side dishes affected the blood glucose responses. Noodles (Chinese style, kalgugsu(Korean home made) and ramen) lowered blood glucose responses compared to steamed rice. Mixing barley and brown rice with polished rich also lowered blood glucose responses, especially when the mixing ratio of them was over the 15%. The lowering efficiency of barely was greater than brown rice. More than three grain units of rice increased the blood glucose response. The GI was significantly correlated with left area ratio(LAR), right area ratio(RAR) and blood glucose levels at 15, 30, 60, 90 minutes. The RAR and blood glucose levels at 30 minutes profoundly affected the GI.

당뇨식이로 추천된 5가지의 식단과 설문조사에서 가장 많이 이용하는 한국식단 설문조사 결과에서 가정식 10가지와 외식 9가지 식단을 선정하여 원칙적으로 500$\pm$10 ㎉가 되도록 식단을 작성하였다. 남녀 정상인에게 섭취시킨 후 섬취전, 섭취후 15분, 30분, 60분, 90분, 120분에 혈당을 조사하고 glycemic index(GI)를 계산하였다. 당뇨식으로 추천된 식단과 일반 가정 식단간 혈당 반응에는 큰 차이가 없이 일반적으로 곡류군의 단위수가 적으면 GI가 낮았으며 곡류군의 단위수가 같을 때는 반찬의 종류에 따라 혈당반응에 큰 영향을 주었다. 곡류군에서는 밀가루 분식이 혈당상승 억제효과가 컸고 잡곡은 보리와 현미가 GI를 낮추는데 효과적이었는데 보리가 현미보다 약간 더 좋았다. 보리나 현미는 15%정도 이상 혼식하여야 효과가 있으며 5% 이하는 효과를 인정할 수 없었다. 백미로 3단위 이상의 곡류군 섭취시는 혈당 상승이 높았으며 채소군의 섭취량과는 뚜렷한 경향이 없었다. GI는 식사후 30분 후의 혈당치와 RAR과는 고도로 유의성 있는 상관관계가 있었다.

Keywords