A Study on the Collection and Marketing Structure of Sap Water of Acer mono

고로쇠나무 수액(樹液)의 채취(採取)와 유통구조(流通構造)에 관(關)한 연구(硏究)

  • An, Jong Man (Department of Forest Resources, College of Agriculture, Sunchon National University) ;
  • Kang, Hag Mo (Department of Forest Resources, College of Agriculture, Sunchon National University) ;
  • Kim, Jun Sun (Department of Forest Resources, College of Agriculture, Sunchon National University)
  • 안종만 (순천대학교 농과대학 산림자원학과) ;
  • 강학모 (순천대학교 농과대학 산림자원학과) ;
  • 김준선 (순천대학교 농과대학 산림자원학과)
  • Received : 1998.04.01
  • Published : 1998.09.30

Abstract

The study was carried out to devise a proper measure to increase the income of mountain villagers by producing sap water of Acer mono, and to make the most of sap water as local specialty to contribute to the local economy of mountain villages. All the processes from collecting to marketing of sap water of Acer mono was investigated. The survey was done from mid-January to mid-February in the 3 major sap water collecting regions, Toji-myon Kurey-gun(Piagol area of Mt. Chiri), Okryong-myon Kwangyang city(Mt. Baekun), and Jookhack-ri Sunchon(Mt. Chokey). A total of 90 householders who collect sap water, to say again, 30 householders in each region, were interviewed personally to make up questionnaires. The habitual or general practices about collecting sap water, the selling price, the sales process, labor power to collect and carry down, carrying distance and facilities, sales income and side income, and family income were investigated and examined. Spots of collecting sap water were not concentrated but scattered all over the collecting area. Collecting method, collecting amount, sales process, and selling price varied with the village and region. Sap water was collected by tapping or boring method, the latter of which was widely used in lots of regions except in Sunchon. Although the amount of sap production per family varied with region, the average amount was about 1,350 liters. Of all the sap water collected, 44% was consumed by drinking of on-the-spot visitors and 36% was sold by order, etc. Sap water was sold at the price varying from 10,000 won to 60,000 won per 18 liters. The average selling price was 41,000 won, but selling prices of 43,000 won and 45,000 wan amounted to 38% and 25%, respectively.

본 연구는 산림부산물인 고로쇠나무 수액 채취에서 판매에 이르기까지 전과정을 파악 분석하여, 수액이 산촌 주민의 지속적인 소득증대는 물론, 지역 사회에도 경제적으로 기여할 수 있는 지역 특산물로서의 기능을 극대화시킬 수 있는 방안을 모색하고자 현재 지역의 관행조사을 수행하였다. 조사는 1997년 1월 중순에서 2월 중순까지 약 l개월간에 걸쳐 실시하였으며, 조사대상지는 전라남도 고로쇠나무 수액의 주요 채취 지역인 구례군 토지면(지리산 피아골 지역)과 광양시 옥룡면(백운산 옥룡지역) 그리고 순천시 죽학리(조계산 선암사 지역)의 음용이용객이 많은 3개 지역을 선정하였다. 조사대상자는 각 지역별로 채취세대의 세대주를 임의로 30인씩 선정, 전체 90인을 직접적인 개별 면담을 통하여 설문을 실시하였다. 조사내용은 고로쇠나무 수액 채취에 관련한 관행 및 일반적인 사항, 수액의 가격별 판매현황, 수액의 판매경로, 수액의 채취 운반과 판매 노동력, 수액채취를 위한 운반거리와 운반수단, 수액판매에 따른 수액수업과 수액부대수입내역, 수액 채취세대의 수입현황 등이며, 조사자료는 지역별로 분석하였다. 조사 결과 고로쇠나무 수액 채취지역은 일정지역에 집중되어 있지 않고 분산되어 있으며, 각 지역별 각 마을별로 채취방법, 채취량, 판매방법, 판매가격 등의 제 조건이 상이하였다. 고로쇠나무 수액채취는 대부분의 지역에서 천공법을 채택하고 있으나 순천시는 사구법을 이용 채취하고 있었다. 수액의 채취량은 세대 평균 75말이었으나, 수액의 판매방법은 현지 음용에 의한 것과 외부 주문에 의한 판매가 각각 44%와 36%로 대부분을 차지하였다. 수액 18리터(1말)의 판매 가격은 6만원부터 l만원까지 다양하였으나, 평균 가격은 4.1만원이었으며, 4.3만원과 4.5만원에 판매된 수액이 각각 38%와 25%를 차지하였다.

Keywords