Antimutagenic and Antimicrobial Effect of Ethanol Extracts from Sea-mustard and Sea-tangle

미역과 다시마 에탄올 추출물의 항돌연변이 및 항균효과

  • OH Chang-Kyung (Department of Food Science and Technology, Cheju National University) ;
  • OH Myung-Cheol (Department of Food Science and Technology, Cheju National University) ;
  • KIM Sung-Hong (Cheju-Do Provincial Govenment Institute of Health and Environment) ;
  • LIM Sang Bin (Department of Food Science and Technology, Cheju National University) ;
  • KIM Soo-Hyun (Department of Food Science and Technology, Cheju National University)
  • Published : 1998.01.01

Abstract

Antimutagenic and antimicrobial effects of the ethanol extracts from sea-mustard and sea-tangle were investigated. Antimutagenic effects of ethanol extracts from sea-tangle were higher than those of sea-mustard. Seventy and ninety percent ethanol extracts from sea-tangle showed high antimutagenic effects on NDMA-induced mutations in TA100 and TA102. Fifty percent of ethanol extract from sea-mustard showed high antimicrobial effect against S. cerevisiae, while 70 and $90\%$ ethanol extracts from sea-tangle against B. subtilis and E. coli.

미역과 다시마의 에탄을 농도별 추출물의 NDMA에 대 한 항돌연변이 효과 및 E. coli, B. subtilis, S. cerevisiae에 대한 항균효과를 검색하였다. 다시마 에탄을 추출물의 항돌연변이 효과는 전반적으로 미역 추출물보다 높았다. 다시마의 70과 $90\%$ 에탄을 추출물은 TA100과 TA102에서 NDMA에 대하여 높은 항돌연변이 활성을 나타내었으며, 특히 TA100에서 $97\%$ 이상의 높은 항돌연변이 효과를 나타내었다. 항균효과로서 미역의 $50\%$ 에탄을 추출물은 S. cerevisiae에 대하여 높은 효과를 나타낸 반면, 다시마의 70과 $90\%$ 에탄을 추출물은 S. subtilis와 E. coli에 대하여 높은 항균활성을 나타내었다.

Keywords