Volatile Flavor Components in Watermelon(Citrullus vulgaris S.) and Oriental Melon(Cucumis melo L.)

국내산 수박(Citrullus vulgaris S.) 과 참외(Cucumis melo L.) 의 휘발성 향기성분

  • Kim, Kyong-Su (Department of Food and Nutrition, Chosun University) ;
  • Lee, Hae-Jung (Department of Food and Nutrition, Chosun University) ;
  • Kim, Sun-Min (Department of Food and Biotechnology, Dongshin University)
  • 김경수 (조선대학교 식품영양학과) ;
  • 이해정 (조선대학교 식품영양학과) ;
  • 김선민 (동신대학교 식품생물공학과)
  • Published : 1999.04.30

Abstract

Volatile flavor components of watermelon (Citrullus vulgaris S.) and oriental melon (Cucumis melo L.) obtained by simultaneous steam distillation and extraction apparatus were separated by gas chromatography (GC) and gas chromatography-mass spectrometry (GC/MS). Thirty seven and fifty five volatile flavor components were identified in watermelon and oriental melon, respectively. (Z)-3-Nonen-1-ol, (Z,Z)-3,6-nonadien-1-ol, (E,Z)-2,6-nonadienal and (E)-2-nonenal containing unsaturated nine carbon atoms were the characteristic flavor components of watermelon. $C_{9}-Unsaturated$ esters including (Z)-3-nonenyl acetate, (Z)-6-nonenyl acetate, (Z,Z)-3,6-nonadienyl acetate and thioester were important components in the flavor profile of oriental melon.

동시증류추출장치를 사용하여 획득한 수박(Citrullus vulgaris S.)과 참외(Cucumis melo L.)의 휘발성 향기성분을 기체크로마토그래피로 분리하여 질량분석법으로 동정하였다. 수박에서 분리동정된 37종의 화합물로는 16종의 alcohol 류, 15종의 aldehyde 류, 2종의 ester류, 2종의 ketone 류와 기타 2종의 화합물이 확인되었다. 전체 상대적 농도의 68.66%를 차지한 alcohol 류가 수박의 주요 향기성분이었으며, 불포화 $C_{9}$ 화합물인 (Z)-3-nonen-1-ol, (Z,Z)-nonadien-1-ol, (E,Z)-2,6-nonadienal, (E)-2-nonenal이 특징적 향기성분으로 나타났다. 참외에서 분리동정된 55종의 화합물로는 26종의 ester 류, 16종의 alcohol 류, 10종의 aldehyde 류와 기타 3종의 화합물이 확인되었으며, 전체 상대적 농도의 63.8%를 차지한 ester류가 참외의 주요 향기 성분으로 나타났다. 이 중에서 (Z)-3-nonenyl acetate, (Z)-6-nonenyl acetate와 (Z,Z)-3,6-nonadienyl acetate, $C_{9}$-불포화 ester 류가 중요한 향기성분이었으며, 황함유 ester 류인 ethyl (methylthio)acetate, ethyl 3-(methylthio) propanoate 또한 참외의 향기에 중요한 역할을 하는 화합물이었다.

Keywords