Isolation and Identification of Antimicrobial Compound from Dandelion(Taraxacum platycarpum D.)

민들레로부터 항균성 화합물의 분리 및 동정

  • 한영실 (숙명여자대학교 식품영양학과) ;
  • 김건희 (숙명여자대학교 식품영양학과) ;
  • 민경찬 (신흥대학 식품영양학과) ;
  • 이선희 (신흥대학 식품영양학과)
  • Published : 1999.08.01

Abstract

Antimicrobial activity of dandelion(Taraxacum platycarpum D.) was investigated. Methanol extract of dried dandelion was fractionated to hexane, chloroform, ethylacetate, butanol and aqueous fraction. Ethylacetate fraction among these fractions showed the highest inhibitory effect on the microorganisms such as B. subtilis, L. monocytogenes, S. aureus, E. coli and V. parahaemolyticus at $500\mu\textrm{g}/disc$. Ethylacetate fraction was further fractionated into 13 fractions by silica gel column and thin layer chromatography(TLC). The results showed that ethylacetate fractions No. 4, 5 and 6 had high antimicrobial activity. These were mixed again, re separated and five fractions were obtained. Among them, No. 2 fraction had the highest inhibitory effect on the microorganisms, which was then separated into six fractions. In the 3rd fractionation, No. 3 fraction was identified as benzoic acid by HPLC, $^{1}H-NMR$ and GC MS.

최근 식품 산업의 발달로 장기간 식품 보존을 위하여 합성 보존제의 사용이 크게 증가하고 있는 실정이다. 그러나, 인체에 대한 유해성이 문제로 대두되면서 이를 대체할 천연 보존제의 개발이 절실히 요고되고 있는 실정이다. 따라서 본 연구는 우리나라 야산에서 쉽게 구할 수 있는 구황 식물인 민들레를 메탄올과 여러 용매로 추출하여 식품부패 미생물에 대한 항균력을 실험하고 그 항균 활성 물질을 분석하여 다음과 같은 결론을 얻었다. 민들레의 메탄올 추출물은 $2000\mu\textrm{g}/ml$ 농도에서 s. aureus를 완전히 억제하였고, L. monocytogenes는 98.43% 억제하였다. 그리고 민들레의 ethylacetate 분획물은 $1000\mu\textrm{g}/disc$ 농도에서 5종의 모든 시험균주에 대하여 clear zone을 형성하여 가장 높은 항균력을 보였다. 민들레의 ethyl­-acetate 분획물을 silica gel column chromatography와 TLC를 통해 분리하여 얻은 fraction을 5가지 시험균주에 대한 항균 실험 결과 3번째 3rd fraction의 항균력이 가장 높아 $250\mu\textrm{g}/disc$ 농도에서 E. coli를 제외한 모든 균주에 대하여 14mm 이상의 clear zone을 나타내었다. 항균력을 보인 민들레의 ethylacetate 분획의 3번째 3rd fraction을 먼저 HPLC로 분리하여 얻은 peak II로부터 $^{l}H-NMR$ 및 GC-MS로 분석한 결과 benzoic acid로 동정 되었다.

Keywords

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