Physiological Response on Saline Tolerance between Halophytes and Glycophytes

내염성에 대한 염생식물과 비염생식물의 생리반응

  • Lee, Byung-Mo (Dept of Agronomy, Coll. Of Natural Resources, Korea University) ;
  • Shim, Sang-In (Dept of Agronomy, Coll. Of Natural Resources, Korea University) ;
  • Lee, Sang-Gak (Dept of Agronomy, Coll. Of Natural Resources, Korea University) ;
  • Kang, Byeong-Hoa (Dept of Agronomy, Coll. Of Natural Resources, Korea University) ;
  • Chung, Il-Min (Dept of Agronomy, Coll. Of Natural Resources, Korea University) ;
  • Kim, Kwang-Ho (Dept. of Crop Science, Coll. of Agricultural and Life Science, Kon-Kuk Univ.)
  • 이병모 (고려대학교 자연자원대학) ;
  • 심상인 (고려대학교 자연자원대학) ;
  • 이상각 (고려대학교 자연자원대학) ;
  • 강병화 (고려대학교 자연자원대학) ;
  • 정일민 (고려대학교 자연자원대학) ;
  • 김광호 (건국대학교 농업생명과학대학)
  • Published : 1999.03.31

Abstract

This study was conducted to obtain the basic information on saline tolerance of plants. Fourteen plant species were grown under different salinity adjusted with NaCl. After 14 days treatment, physiological changes were investigated. Proline contents of tested plants were increased as salinity was increased. Acalvpha australis, Bidens bipinnata, Erechitites hieracifolia, Erigeron canadensis, Punicum dichotomiflorum, and Solanum nigrum showed drastic increase of proline contents in 200mM NaCl treatment. But Atriplex gmelini, Suaeda asparagoldes did not show drastic increase. As the NaCl concentration increased to 200mM in media, both contents of $Na^+$ and $Cl^-$ were increased. Acalypha australis, Digitaria sanguinalis, Erechitites hieracifolia, and Solanum nigrum showed drastic increase in $Na^+$ and $Cl^-$ contents under 200mM NaCl. But Suaeda asparagoides. Atriplex gmelini, and Spergularia marina were slightly increased. As salinity increased, the $K^+/Na^+$ ratio of halophytes, such as Suaeda asparagoides, Atriplex gmelini, and Spergularia marina were more slightly decreased than glycophytes.

본 실험은 간척지 식물들의 내염성 정도를 알아보고 식물의 내염성 기작을 규명하고자 14종의 식물을 공시하여 이들의 생리적 변화를 확인하였다. 염 농도가 높아질수록 식물체내의 프롤린 함량은 증가하였다. 깨풀, 도깨비바늘, 붉은서나물, 망초, 미국개기장, 까마중은 200mM NaCl에서 급격한 함량 증가를 보였으나 가는갯는쟁이, 나문제는 변화의 폭이 작았다. 또한 염 농도가 높아질수록 식물내 $Na^+$, $Cl^-$의 함량은 모두 증가하였다. 비염생식물인 깨풀, 바랭이, 까마중은 200mM NaCl에서 $Na^+$$Cl^-$은 증가폭이 컸고 나문제, 가는갯는쟁이, 갯개미자리는 200mM까지 $Na^+$, $Cl^-$은 증가폭이 작았다. 염 농도가 높아질수록 $K^+/Na^+$율은 감소하였고, 염생식물인 나문제, 가는갯는쟁이, 갯개미자리의 $K^+/Na^+$ 율은 감소폭이 작아 세포내 이온균형의 항상성이 유지되고 있음을 보여주었다.

Keywords