Effect of Brown Algae (Undaria pinnatifida)-Noodle on Lipid Metabolism in Serum of SD-Rats

미역 (Undaria pinnatifida) 국수가 SD계 흰쥐의 혈청 지질대사에 미치는 영향

  • CHOI Jin-Ho (Lab. of Biochemistry, Department of Food and Life Science, Pukyong National University) ;
  • KIM Dong-Woo (Lab. of Biochemistry, Department of Food and Life Science, Pukyong National University) ;
  • KIM Jung-Hwa (Lab. of Biochemistry, Department of Food and Life Science, Pukyong National University) ;
  • KIM Dae-Ik (Lab. of Biochemistry, Department of Food and Life Science, Pukyong National University) ;
  • KIM Chang-Mok (Dept of Biochemistry, Korean Institute of Industry and Technology Information)
  • 최진호 (부경대학교 식품생명과학과 생화학교실) ;
  • 김동우 (부경대학교 식품생명과학과 생화학교실) ;
  • 김정화 (부경대학교 식품생명과학과 생화학교실) ;
  • 김대익 (부경대학교 식품생명과학과 생화학교실) ;
  • 김창목 (한국산업기술정보연구원 생화학실)
  • Published : 1999.01.01

Abstract

Our previous studies have demonstrated the biological effects of alginic acid as a brown algae (Undaria pinnatifida) component on inhibitory action of obesity using animal model. Sprague-Dawely (SD) male rats were fed experimental diets ($10\%,\;20\%$ and $40\%$ brown algae noodle: BA-noodles) for 4 weeks. Effects of BA-noodles on triglyceride (TG), total cholesterol. LDL and HDL-cholesterol, and atherogenic ($10\%\~15\%$ and $15\%\~18%$, respectively) by administration of $10\%,\;20\%$and $40\%$ BA-noodles compared with control group. HDL-cholesterol contents in serum of SD rats for 4 weeks significantly increased in ranges of 7 to $16\%$ by administration of $10\%,\;20\%$ and $40\%$ BA-noodles compared with control group. Atherogenic index (AI) in serum of SD rats as a initial attack markers of chronic degenerative disease for 4 weeks remarkably decreased in ranges of 14 to $28\%$ by the adminstration of $10\%,\;20\%$ and $40\%$ BA-noodles compared with control group. These results suggest that administration of BA-noodle can not only effectively inhibit chronic degenerative disease, but also may be intervent the aging process.

미역분말-첨가 미역국수의 지질대사에 미치는 생리적 효능을 구명하기 위하여 SD계 흰쥐에 4주 동안 미역국수 (BA-noodles)를 투여하여 중성지질 (TG), 총콜레스테롤 (TCh), LDL 및 HDL-콜레스테롤, 그리고 동맥경화지수 (AI)에 미치는 BA-noodles의 영향을 평가하였다. SD계 흰쥐에 조제사료로써 4주 동안 사육하면서 $10\%,\;20\%\;40\%$ BA-noodles의 TG의 함량은 $84.78\pm3.52\~91.30\pm3.77$ mg/dl serum로서 대조군 ($99.77\pm4.25$ mg/dl serum: $100\%$ ) 대비 $10\~15\%$정도나 유의적으로 감소하였다. 같은 방법으로 $10\%,\;20\%\;40\%$ BA-noodles의 TCh의 함량은 $87.28\pm4.97\~91.00\pm3.72$ mg/dl serum로서 대조군 ($99.30\pm4.61$ mg/dl serum: $100\%$)대비 $8\~12\%$정도나 유의적으로 감소하였다 또한 $10\%,\;20\%\;40\%$ BA-noodles의 LDL-콜레스테롤의 함량은 $44.20\pm4.21\~46.00\pm4.41$ mg/dl serum으로서 대조군 ($53.75\pm2.18$ mg/dl serum: $100\%$)대비 $15\~18\%$나 유의적으로 감소하였다. 한편 $10\%,\;20\%\;30\%$ BA-noodles 투여군의 HDL-콜레스테롤의 함량은 각각 $25.36\pm1.12\~27.58\pm1.52$ mg/dl serum로서 대조군 ($23.80\pm0.77$ mg/dl serum: $100\%$) 대비 각각 $7\~16\%$정도나 유의적으로 증가하였다. 끝으로 $10\%,\;20\%\;40\%$ BA-noodles 투여군의 AI는 $2.16\pm0.14\~2.59\pm0.17$로서 대조군 ($3.00\pm0.13$ : $100\%$) 대비 $14\~28\%$나 현저히 감소하였다. 이상의 결과에서 볼 때 이들 기능성 미역국수의 투여는 성인병을 효과적으로 억제할 수 있을 것으로 기대된다.

Keywords