Changes of Total Polyphenol Content and Electron Donating Ability of Aster glehni Extracts with Different Microwave-assisted Extraction Conditions

마이크로웨이브 추출조건에 따른 섬쑥부쟁이 추출물의 총 폴리페놀 함량 및 전자공여 작용 변화

  • Published : 2000.10.31

Abstract

Aster glehni was extracted by microwave-assisted extraction(MAE) and reflux extraction(RE) methods and their extraction efficiencies were compared. A considerable reduction in extraction time was achieved by MAE. When 70% methanol, 50% methanol, 70% ethanol, or 50% ethanol was used, MAE extract contained nearly same amounts of soluble solid and total polyphenol contents as obtained by RE. The optimum MAE conditions for the extraction of Aster glehni were $120{\sim}150$ watts of microwave energy and $4{\sim}8$ minutes of extraction time. No significant changes were found in electron donating ability(EDA) over the variation of microwave energy or extraction time. The use of diluted methanol or ethanol resulted in improving extraction yield(24%), total polyphenol content(2.6%) and EDA(60%).

마이크로웨이브 추출방법과 환류냉각 추출방법을 비교한 결과, 물과 메탄올 및 에탄올 혼합용매로 추출한 경우 마이크로웨이브 추출 방법에 의하여 추출시간을 단축시키면서 환류냉각 추출방법에서와 같은 수준의 추출율과 총 폴리페놀 함량을 갖는 섬쑥부쟁이 추출물을 얻을 수 있었다. 마이크로웨이브 추출시 최적 마이크로웨이브 에너지는 $120{\sim}150$ W였고 추출시간의 경우 $4{\sim}8$분이 적당하였다. 추출에 사용한 용매들 가운데 에탄올, 메탄올보다 물 그리고 물과 에탄올 또는 메탄올 혼합용매를 사용한 추출물의 추출율, 총 폴리페놀 함량 및 전자공여 효과가 높은 것으로 나타났다.

Keywords