Effect of Water-Extracted of Leaves from Morus alba and Cudrania tricuspidata on the Lipid Concentrations of Serum and Liver in Rats

뽕나무(Morus alba)와 꾸지뽕나무(Cudrania tricuspidata) 잎의 수용성 추출물이 흰쥐 혈청 및 간장 지질농도에 미치는 영향

  • Cha, Jae-Young (Division of Biotechnology, Faculty of Natural Resources and Life Science, Dong-A University) ;
  • Kim, Hyun-Jeong (Division of Biotechnology, Faculty of Natural Resources and Life Science, Dong-A University) ;
  • Jun, Bang-Sil (Division of Biotechnology, Faculty of Natural Resources and Life Science, Dong-A University) ;
  • Cho, Young-Su (Division of Biotechnology, Faculty of Natural Resources and Life Science, Dong-A University)
  • 차재영 (동아대학교 생명자원과학부 생물공학) ;
  • 김현정 (동아대학교 생명자원과학부 생물공학) ;
  • 전방실 (동아대학교 생명자원과학부 생물공학) ;
  • 조영수 (동아대학교 생명자원과학부 생물공학)
  • Published : 2000.11.30

Abstract

Male Sprague-Dawley rats received either a cholesterol diet (Control group) or cholesterol diets supplemented with the water-extracted of leaves from Morus alba (MA group) or Cudrania tricuspidata (CT group) at the level of 1% for 2 weeks. The concentration of serum triglyceride was significantly lower in the CT group and was also lower in the MA group than in the control group. The liver cholesterol concentration was significantly lower in the MA group than in the control group, but not significantly different between the CT group and the control group. The concentration of phospholipid in serum was an increasing tendency in the MA group and was a decreasing tendency in the CT group compared to that in the control group. Body weight gain, food intake, food efficiency, the concentrations of triglyceride and phospholipid in liver, and the total cholesterol, HDL-cholesterol and glucose in serum were not significantly different among dietary groups. These results suggest that the water-extracted from leaves of Morus alba and Cudrania tricuspidata exerts a hypotriglycerolemic effect in the cholesterol-fed rats.

뽕나무(Morus alba) 및 꾸지뽕나무(Cudrania tricuspidata) 잎의 수용성 추출물을 콜레스테롤 첨가 식이에 각각 1% 수준으로 첨가하여 SD계 흰쥐에 14일간 섭취시킨 후 혈청 및 간장 지질 농도에 미치는 영향을 검토하였다. 혈청 중성지질 도는 대조군에 비해 꾸지뽕잎 추출물군에서는 유의적으로 감소하였고, 뽕잎 추출물군에서는 감소경향을 보였다. 간장 콜레스테롤 농도는 대조군에 비해 뽕잎 추출물군에서 유의적으로 감소하였으나, 꾸지뽕잎 추출물군에서는 유의적인 차이가 없었다. 혈청 인지질 농도는 대조군에 비해 뽕잎 추출물군에서는 증가경향을, 꾸지뽕잎 추출물군에서는 감소경향을 나타내었다. 체중 증가량, 식이 섭취량, 식이 효율, 혈청 총 콜레스테롤 및 HDL-콜레스테롤 농도, 간장 중성지질 및 인지질 농도는 실험 군간에 유의적인 차이가 없었다. 간장, 뇌 및 체지방 중량은 뽕잎 추출물군에서는 증가하였으며, 꾸지뽕잎 추출물군에서는 감소하였고, 신장, 심장 및 비장 무게는 각군간에 유의적인 차이는 없었다. 이상의 결과에서 뽕나무 및 꾸지뽕나무 잎으로부터 추출한 수용성 추출물에는 콜레스테롤 섭취 흰쥐의 혈청 중성지질 및 간장 콜레스테롤 농도를 저하시키는 작용이 인정되었다.

Keywords