Assessment of Pesticide residue for food safety and environment protection

식품 안전성과 환경보존을 위한 농약 잔류성 평가

  • Oh, Byung-Youl (National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA)
  • 오병렬 (농업과학기술원 작물보호)
  • Published : 2000.12.30

Abstract

Since the chemical pesticides have been played a major role in crop protection practices during last 5 to 7 decades, social concerns on the pesticide residues in and on food commodities as well as environmental compartments have also growing with endless demands and interests. Most national regulation authorities over the world have paid a special attention on the data requirements for pesticide registration. In addition, even the registered pesticides also should follow the re-registration process, which meets today's guidelines and regulatory triggers and safety profiles. More recently, a defined interest in the international bodies has given to the global conservation program from the environmental contamination; these involves persistent organic pollutants (POPs), endocrine disrupting chemicals (EDs), biocides, etc.. In order to secure the food safety and keep our circumference sound, in-depth efforts getting information from global networks have perpetually to be given under relevant national agencies. At the same time, a nation-wide survey of the residues has also to be in operation to monitor the tendency of the toxicant in/on foods, feeds, and environmental segments. In final, the scientifically assessed results on safety should be opened to the public to provide the right-to-know for the consumers.

지난 반세기 이상 작물보호제의 수단으로 사용되어 왔던 화학농약은 사용 후 식물과 환경구성 요소 중에 남게 되는 잔류성 문제로 일반사회의 지대한 관심거리로 부상하고 있다. 세계 각 국이 국가차원의 규제로써 등록시 안전성 요구자료를 강화하고 있고 일단 등록된 농약이라 할지라도 주기적으로 안전성은 다시 평가하는 재등록제를 도입하고 있다. 특히 최근 지구환경보호 차원에서 국제기구를 중심으로 잔류성 유기 오염물질 (POPs), 내분비계 장애물질 (EDs)에 대한 관심이 집중됨에 따라 국가차원에서 우리 먹거리의 안전성을 확보하고 환경보전을 위하여 다양한 조사사업과 정책 등이 수립 시행되고 있다. 이들 조사결과에 대하여 과학적인 평가와 진단 그리고 대책들은 소비자의 알 권리를 충족하기 위하여 일반 대중에게 공개되어야 할 것이다.

Keywords